Izvor: RTS, 22.Maj.2023, 20:23

Повратак у клупе после трагедије – суочавање са стварношћу или ретрауматизација

Председник Савета родитеља ОШ "Владислав Рибникар" Игор Ђорђевић каже за РТС да је тешко наћи компромис о повратку деце у школу ако се свако држи својих ставова. Сматра да је добро решење које је понуђено родитељима јер деца могу да се врате у школу, али и да остану >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << код куће без икаквих консеквенци. Наводи да је близу 900 ученика укључено у рад школе. Помоћник министра просвете Милан Пашић наглашава да струка сматра да деца треба да се врате у школу, да буду заједно и заједно прођу кроз фазу жаловања.
Настава у Основној школи "Владислав Рибникар" почела је јутрос, са скраћеним часовима. Министарство просвете је издало препоруке за организацију наставе до краја године, али група од око 200 родитеља ученика школе захтева да година буде завршена закључно са даном када се догодила велика трагедија.

Председник Савета родитеља ОШ "Владислав Рибникар" Игор Ђорђевић рекао је у емисији "Око" да је његова ћерка, која је из одељења VII/1, јутрос била у школи.
"Дан је, по њеним речима, протекао добро. Било им је интересантније него прошле недеље. Велика већина деце је ишла у школу од првог дана када је покренут повратак. Из дана у дан се тај број повећавао", наводи Ђорђевић.
Истиче да су деца данас имала часове од по 30 минута, да је први пут након трагедије уведено школско звоно, као и да је први пут тематика разговора са предметним наставницима и разредним старешинама прешла са људских и грађанских тема на тематику наставе, али без испитивања и уз прилагођавање тренутном сензибилитету и осећањима деце.
Ђорђевић каже да је од првог дана око две трећине деце долазило у школу, а да је у овом тренутку близу 900 деце укључено у рад школе.
"Највећи део је у самој школи - у учионици, три одељења су на настави у природи и имамо једну мању групу деце која је на организованим активностима ван школе. Мислим на неке посете музејима, Француском културном центру и сличним установама", објашњава Ђорђевић.
"Струка сматра да деца треба да се врате у школу и буду заједно" Помоћник министра просвете Милан Пашић каже да је просветна инспекција започела ванредни надзор у школи, али да је рано говорити о налазима инспекције. Наглашава да су запослени предузели све активности у вези са организацијом простора и боравка тимова који помажу деци и запосленима.
"Министарство просвете је од првог дана било укључено, уз велику захвалност Министарству здравља и осталим институцијама и организацијама које су биле укључене", наглашава Пашић.
Истиче да се струка слушала и да Министарство просвете ништа не би могло само, без стручњака – психијатара, психотерапеута и свих оних који су давали смернице када је и зашто нешто добро.
"У сваком случају, гледао се интерес деце, родитеља и запослених", наглашава Пашић и каже да је легитимно мишљење родитеља који не желе да се деца врате у "Рибникар" и да свако има право да изнесе оно што мисли и осећа.
"У овом тренутку је сва неопходна подршка пружена ученицима, родитељима и запосленима. Мишљења су подељена, али струка сматра да треба да се врате деца, да буду заједно, да заједно прођу кроз фазу жаловања, да буду у групи јер је тако лакше да се поднесу све фазе кроз које пролазе", наводи Пашић.
Истиче да се не користи учионица у којој су ученици убијени, да је обезбеђена школска библиотека и све што је неопходно за наставу.
Пашић напомиње да је са родитељима разговарано и о опцији да се ученици "Рибникара" изместе у три оближње школе, али да већини то није одговарало.
"Већина родитеља је рекла да им одговара да деца долазе у средину коју познају, где ће тај простор да промене, да прилагоде. Причаћемо са родитељима о самој реконструкцији и даљим фазама које су у плану", каже Пашић.
Наглашава да је важно мишљење родитеља деце која су страдала и да ће бити уважено приликом реконструкције школе.
"Тешко је наћи компромис ако се свако држи својих ставова" Игор Ђорђевић истиче да не сумња да свако од родитеља мисли најбоље својој деци и наводи да су имали један званични и још два неформална састанка Савета родитеља.
"Сви ти састанци су били вишечасовни. На првом састанку, који је био незваничан зато што се уместо 42 члана појавило преко 70 родитеља, нисмо хтели да правимо било какве проблеме, пустили смо све да кажу шта мисле. То је трајало пет сати", каже Ђорђевић.
Истиче да су на састанку били и представници Министарства здравља и институција које су помогле у одлучивању о начину враћања деце у школу.
"Као компромис смо имали седам тачака са којима смо изашли. Други компромис је био да деца треба да се врате заједништву. Једино где нисмо имали компромис је да ли треба да буде ту или негде другде. Тешко је наћи компромис ако се свако држи својих ставова. У таквој ситуацији је нека нормалност да проба да се дође што ближе компромису", истиче Ђорђевић.
Сматра да је решење које је родитељима понуђено у том тренутку нешто најближе компромису.
"То је да имамо могућност да вратимо децу у школу јер то јесте већинско мишљење, а да сви они који још увек на то нису спремни, имају времена и могућности да без икаквих консеквенци остану код куће и лагано припремају децу за повратак", објашњава Ђорђевић.
Истиче да су остале само три недеље до краја школске године и да је препоручено да деца треба да се суоче са реалношћу у тој школи, а да после тога оду на летњи распуст, када ће школа бити реконструисана.
"У једном тренутку ћемо вратити децу после распуста у исту ту школу, потпуно реконструисану, која ће бити неки нови почетак, али управо ту. Та деца воле ту школу, та деца су дуго ту. Показала су колико воле управо ту школу и тај простор тиме што су самостално долазила од првог дана након трагичног случаја", наглашава Ђорђевић.
Истиче да децу није убила зграда школе, већ неко са именом и презименом.
"Не можемо школу коју деца воле у медијима називати проклетом школом. Моје дете се осетило лоше кад је чуло ту изјаву. Морамо водити мало рачуна и о томе да није мишљење само мене и мог детета битно. Ако је 700 или 800 деце тамо, мислим да је то ипак најприхватљивије", каже Ђорђевић.
Сматра да стручњаке треба послушати и истиче да огромна већина сматра да не постоји опаснија ствар од одложене патње и бола који се може десити ако се бежи од проблема.
"Докторка Радуловић више није у тиму који помаже у школи" О наводима оца настрадале девојчице који је испричао причу о музикотерапији докторке Ранке Радуловић, Милан Пашић каже да су у том тренутку у просторији, поред деце из школе, били одељенски старешина VII/2 и друге колеге.
"Да се десило било шта што је неприхватљиво или неприлагођено, верујем да би колеге одреаговале. Министарство здравља ће послати ванредни инспекцијски надзор над тим стручним делом. Верујем да ће инспекција утврдити да ли је та терапија рађена како треба", истиче Пашић.
Ђорђевић каже да је неке детаље о том случају чуо и раније, али да је докторка већ склоњена јер су то тражили родитељи деце из одељења VII/2 који нису били задовољни њеном терапијом.
"Истог тренутка када су родитељи то истакли као свој захтев, захтев је услишен и та докторка већ од 7. или 8. маја више није у тиму који помаже у школи", наглашава Ђорђевић.
"Неки родитељи нису могли да се одазову састанку са представницима власти" Поводом за недељу најављеног састанка родитеља страдале деце са представницима Владе, Милан Пашић каже да је план био да се представници власти обрате родитељима на састанку Савета, а да се пре тога разговара са родитељима деце која су страдала, али да неки родитељи нису могли да се одазову.
"Доставили су молбу да се тај састанак одложи, али пошто је одређена група родитеља већ дошла, договор је био да се са њима обави разговор", објашњава Пашић.
Наглашава да је зато одржан састанак са групом родитеља чија су деца страдала, а да ће тек бити одржан са остатком родитеља из одељења VII/2, а на крају и са Саветом родитеља.
Игор Ђорђевић истиче да су већ успостављени контакти између представника родитеља страдале деце који јуче нису могли да дођу и представника Владе Србије.
"Ми остали чекамо да они усагласе термин, односно да родитељи страдале деце кажу термин. Када они заврше тај састанак, ми ћемо бити обавештени и у што хитнијем року ћемо заказати Савет родитеља – прво састанак са осталим родитељима деце из одељења VII/2, а онда и са осталим родитељима Савета", објашњава Ђорђевић.
Цело гостовање Игора Ђорђевића и Милана Пашића у емисији "Око" погледајте у видео-снимку на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.