Izvor: RTS, 22.Maj.2023, 17:33

Ванредни инспекцијски надзор поводом примедби родитеља на рад психотерапеута у "Рибникару"

Министарство здравља је саопштило да је, поводом примедби родитеља на рад др Ранке Радуловић током пружања психолошке подршке ученицима, наложило ванредни инспекцијски надзор. Клиника за психијатрију УКЦС хитно ће спровести унутрашњи надзор, додаје Министарство. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Клиника за психијатрију УКЦС је саопштила да је убрзо после трагедије на захтев Министарства здравља делегирала искусне стручњаке као подршку тиму који је радио са децом, наставницима и родитељима. Др Радуловић се огласила поводом примедби и тврди да су ученици добили њену и групну подршку.
Министарство здравља је поводом примедби родитеља девојчице настрадале у трагедији 3. маја 2023. у ОШ "Владислав Рибникар", на рад прим. др Ранке Радуловић из Клинике за психијатрију УКЦС током пружања психолошке подршке ученицима, наложило ванредни инспекцијски надзор, док ће Клиника хитно спровести унутрашњи надзор, чиме ће бити утврђене све чињенице у вези са конкретним догађајем 5. маја 2023. на који се примедбе односе.

"Подсећамо јавност да је Министарство здравља већ 4. маја 2023, непосредно након трагедије у школи 'Владислав Рибникар', у циљу психолошке подршке ученицима, наставницима и родитељима, оформило стручни тим", пише у саопштењу.
Првом састанку су, наводи Министарство, поред наставника и психолога школе, присуствовали представници Уницефа, Министарства просвете и Министарства здравља, заједно са представницима Републичке стручне комисије за ментално здравље.
“Након састанка, Министарство здравља је упутило захтев Институту за ментално здравље у Београду, Клиници за неурологију и психијатрију за децу и омладину и Клиници за психијатрију УКЦС. Све ове установе су на захтев Министарства здравља, а према плану Министарства просвете, делегирале чланове који су сваког дана радили у сменама од 8 до 12 часова и од 12 до 16 часова.
Поред тога, додаје се, на захтев Министарства просвете, представници здравствених установа су присуствовали и родитељским састанцима.
"Све ове здравствене установе, као и друге здравствене установе које располажу психијатријским одељењима, отвориле су бесплатне телефонске линије и обезбедиле разговоре и прегледе и у самим здравственим установама свима којима је то потребно. Списак психијатара и психолога здравствене установе су доставиле Министарству здравља, док је рад тимова координиран свакодневно", наводи Министарство.
Ове активности и даљу координацију, додаје Министарство, од 11. маја је преузела Радна група за подршку менталном здрављу и сигурности младих коју је формирала Влада Србије.
Радуловићева тврди да су ученици добили подршку и да је састанак групе успешно завршен Клиника за психијатрију УКЦС је саопштила да је на захтев Министарства здравља, убрзо након трагичног догађаја у ОШ "Владислав Рибникар", делегирала искусне стручњаке, специјалисте психијатрије и специјалисте медицинске психологије са вишедеценијским искуством у раду у психијатрији, као подршку тиму који је радио са децом, наставницима и родитељима.
"Стручњаци су у свом раду применили одговарајуће методе у психијатријско-психолошкој подршци и раду са траумом свима којима је то било потребно. Лекари су ангажовани на волонтерској бази као одговор на молбу стручних сарадника, наставника и родитеља из школе", наводи се у саопштењу и напомиње да је прим. др Ранка Радуловић дала писану изјаву о дешавањима у школи.
Радуловић је изјавила да су учесници групног састанка у школи имали потребу да реконструишу догађај и међусобно поделе осећања.
Ученици који су имали осећање кривице "преживелих" то су вербализовали, додаје Радуловићева и напомиње да су добили њену и групну подршку.
“Током састанка са ученицима и наставницима је поменута заједничка песма са екскурзије, народног жанра, а у вези са сећањем на покојног ученика А. Ч., који је ту песму током екскурзије певао, заједно са њима. Пошто нисам знала ту песму, тражила сам да ми је пусте са свог телефона. Као психијатар и професионални музикотерапеут, проценила сам да ће за групу бити корисно, ако ученици групе поново чују омиљену песму, везану за срећно сећање на мртвог пријатеља и ђака, да ће то допринети кохезији групе, помоћи процес жаловања, као и да ће смиренији изаћи из школе“, каже Радуловићева.
Радуловићева тврди да је састанак групе успешно завршен, јер су, додаје, сви учесници показивали нормалне реакције жаловања, које су се разликовале у степену испољавања.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.