Izvor: RTS, 21.Maj.2023, 23:31

Нова демократија убедљиво победила на изборима у Грчкој, за апсолутну већину недостаје јој шест мандата

После више од 95 одсто одсто пребројаних гласова, Нова демократија актуелног грчког премијера Кирјакоса Мицотакиса освојила је скоро 41 одсто гласова, другопласорана Сириза нешто преко 20, док је социјалистички ПАСОК на 11,52 одсто. Иако Мицотакису недостаје пет места >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у парламенту за апсолутну већину, својим присталицама поручио да верује да добио "јасан мандат". Лидер Сиризе Алексис Ципрас честитао му је победу.
Подаци грчког МУП-а показују да је на основу 95,71 одсто пребројаних гласова, Нова демократија актуелног грчког премијера Кирјакоса Мицотакиса освојила је 40,79 одсто гласова, другопласорана Сириза Алексиса Ципраса 20,07, док је социјалистички ПАСОК на 11,52 одсто.

Претворено у посланичке мандате у скупштини са 300 места, Новој демократији припада 145, Сиризи 72, а ПАСОК-у 41. У парламент су још ушле Комунистичка партија Грчке са 26 посланичких места и десничарска странка Грчко решење Кирјакоса Велопулоса са 16 мандата.
Према процедури, грчка председница Катерина Сакеларопулу даће трима водећим странкама - Новој демократији, Сиризи ПАСОК-у - свакој по три дана да формирају коалициону владу.
Ако не успеју, Сакеларопулу ће именовати прелазну владу која би требало да припреми нове изборе за крај јуна или почетак јула.
Актуелни премијер и лидер Нове демократије Киријакос Мицотакис рекао је да верује да је добио јасан мандат.
"Резултати гласања су одлучујући. Они показују да Нова демократија има одобрење народа да влада, јака и аутономна," рекао је Мицотакис окупљенима испред седишта странке у центру Атине.
Званичник Сиризе навео је да је Ципрас позвао Мицотакиса и честитао му изборну победу.
Ројтерс оцењује да резултат Нове демократије запањујући подстицај за Мицотакиса, чија је администрација морала да се бори са скандалом прислушкивања, пандемијом ковида, кризом трошкова живота и смртоносном железничком несрећом у фебруару која је изазвала бес јавности.
На биралишта у Грчкој која су затворена у 19 часова по локалном времену, односно у 18 по средњеевропском, изашло је више од 60 одсто гласача.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.