Izvor: RTS, 20.Maj.2023, 09:32

Удружења пољопривредника прихватила понуду Владе, прекидају блокаде путева

Председник Удружења пољопривредних произвођача "Стиг" Недељко Савић каже да су представници пољопривредника прихватили понуду Владе Србије, као и да неће више блокирати путеве. Раније данас седам удружења пољопривредника, која су данима протестовала у више градова, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << разговарала су у Влади Србије са премијерком Аном Брнабић, министарком пољопривреде Јеленом Танасковић и министром финансија Синишом Малим.
Пољопривредници од Владе Србије траже да најнижа откупна цена за млеко буде 78 динара плус ПДВ, субвенције од 35.000 по хектару за све пријављене површине и укидање ограничења за субвенције до 20 хектара.

Захтевају и да премија за млеко буде најмање 20 динара по литру, да референтна цена ратарских култура буде изједначена са робним берзама у Будимпешти и Паризу, као и регулисање увоза млека и млечних производа у Србију прелевманима на државе Европске уније и ЦЕФТА споразума и на све млечне производе у износима који ће дати резултате и дестимулисати увоз.
Траже и дизел гориво за све обрадиве површине без акциза са ПДВ-ом – 100 литара по хетару за ратаре и 300 литара по хектару за повртарске културе.
Последњи захтев пољопривредника је регрес за млечне краве у износу од 40.000 динара по крави.
Влада Србије је у четвртак испунила поједине захтеве пољопривредника и усвојила више измењених уредби које се тичу субвенција по грлу стоке, повећања прелевмана на млечне производе и премија за млеко.
Ипак, у више градова широм Србије настављене су блокаде путева и протести пољопривредника који нису задовољни уступцима Владе.
Министарка пољопривреде Јелена Танасковић рекла је у петак за РТС да је са списка свих захтева пољопривредника испуњено апсолутно све осим давања од 300 евра по хектару, што је, како је истакла, законски неизводљиво.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.