Наука у Србији напредује крупним корацима

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Maj.2023, 18:21

Наука у Србији напредује крупним корацима

Наука у Србији напредује великим корацима. Данас је у Београду отворен 65. Међународни сајам технике и технолошких достигнућа, престижна манифестација која окупља водеће стручњаке, иноваторе и љубитеље технологије из целог света. Фото:PrtSc. Мин. науке и технолошког развоја Сајам >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је отворен од 16-19. маја а улаз је бесплатан за све ученике и студенте у Србији. Република Србија има свој наступ у оквиру овог сајма у хали 2Б Београдског сајма, а поставка носи назив “Играј за човечанство! Наука за све”.
Фото: Министарство науке и технолошког развоја „Сви факултети, институти и њихове иновације мало су „промешани” и направљена је једна тематска целина где ће бити приказано шта нам то наука доноси и како мења нашу свакодневицу“, истакла је министар Беговић за РТС.
„Грађани ће имати прилику да ходају кроз ходнике изазова с којима се суочавамо и решењима за њих.То је поставка између изложбе и сајма за све генерације. Србија ће се фокусирати на информационе технологије јер је у том сектору постигнут велики успон у броју иновација. Са појавом вештачке интелигенције све се полако из ИТ сектора прелива у све нивое нашег живота“,  истакла је Беговић.
Србија је у области науке напредовала великим корацима У Србији је тренутно у току изградња најсавременијег Научно-технолошког-образовног центра БИО4. Глобално биоекономско тржиште у наредних неколико година биће вредно више од хиљаду милијарди долара и Србија жели да буде активни учесник у њему.
Изградња кампуса „БИО 4” у Београду позитивно ће променити судбину наше земље, додатно ојачати економију и конкурентност запослити младе научнике, не само из Србије, а три велике компаније већ су договориле отварање својих развојних центара у оквиру БИО4 комплекса. У позитивном развоју науке у Србији, свакако главну улогу игра и Европски центар изврсности Биосенс институт из Новог Сада који је потпомогнут од стране Европске уније и Владе Р. Србије. БиоСенс је истраживачко-развојни институт за информационе технологије биосистема, основан је 2015. године и пионир је дигиталне трансформације пољопривреде у Србији. Данас ова институција запошљава велики број доктора наука из Србије, али и целог света и представља најбољи пример колико се улаже у науку у Србији.
Када говоримо о улагању у науку, треба напоменути да је у Србији до сада су отворена четири Научно технолошка парка у Србији, а Министартсво за науку и технолошки развој континуирано улаже у развој и напредак младих научника у Србији.
Фото: Envato А да Србија не заостаје, показује и оснивање Института за вештачку интелигенцију које је ове године напунило две године постојања. Седиште института је у Новом Саду у Научно технолошком парку. Пре тачно годину дана у Београду је отворен Центар за четврту индустријску револуцију, при владиној Канцеларији за информационе технологије и електронску управу, у чијем је фокусу спајање науке и привреде у две кључне области – биотехнологији и вештачкој интелигенцији у биомедицини. Реч је о Центру за четврту индустријску револуцију који су основали Влада Србије и Светски економски форума, као 16. у мрежи центара тог Форума, трећи у Европи и први на Балкану.
И то није све, још много, много пројеката у целој Србији се развија и ради на промоцији науке. Улаже се у будућност Србије, јер само она држава која улаже и има младе и стручне кадрове може да напредује и да се развија.
Preko 3.000 zaposlenih u MUP-u, prijavilo se za besplatne preventivne skrining preglede

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Наука у Србији напредује крупним корацима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.