Izvor: RTS, 14.Maj.2023, 08:20

На Истоку старе приче – примирје између Израела и Исламског џихада прекршено пре него што је и почело

Примирје између Израела и Исламског џихада у Појасу Газе, које је званично почело синоћ у 22 часа по локалном времену, прекршено је већ у првим сатима након ступања на снагу пошто су обе стране наставиле ваздушние нападе.
Након пет дана размене >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ватре између Израела и палестинске милитантне групе Исламски џихад, током које су погинула најмање 33 Палестинца у Појасу Газе и две особе у Израелу, синоћ је на снагу ступило примирје.

Договор о прекиду ватре је постигнут захваљујући посредовању Египта, дугогодишњег медијатора сукоба у Појасу Газе.
Уз захвалност Египту на "интензивним напорима", примирје су потврдили канцеларија израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа и вођа Исламског џихада Мохамед ал Хинди, а поздравила га је и подржала Бела кућа.
Ипак, Израел је јасно ставио до знања да прихватање примирја значи да ће "тишина бити дочекана тишином", али да ће, ако буде нападнут наставити да чини све што је потребно да би се одбранио. И портпарол Исламског џихада је истакао да ће се примирја придржавати "све док га се придржава и окупатор".
Нису га се дуго придржавали ни једни ни други, пошто је прекид ватре прекршен већ у првим сатима након ступања на снагу – практично пре него што је и почео.
Десетине ракета испаљене су из Појаса Газе ка Израелу непосредно пре него што је примирје требало да почне у 22.00 по локалном времену, што је изазвало нове ваздушне нападе из Израела.
Палестински милитанти су испалили још ракета на јужне делове Израела и у сатима након што је прекид ватре званично почео, а израелска војска је одговорила ваздушним нападима на, како је саопштила, два ракетна бацача Исламског џихада у Гази.
Ескалација сукоба – једна од многих Најмање 33 Палестинца убијена су у Појасу Газе током последње у низу ескалације сукоба која траје од уторка, док је палестинска ракетна паљба на Израел убила двоје људи – једног Израелца и једног Палестинца који раде у тој земљи.
Израел је најновију војну операцију у Појасу Газе започео у уторак пре зоре, убивши тројицу вођа Исламског џихада, али и најмање десет цивила.
Палестински борци су одговорили салвом испаљених ракета на јужни и централни Израел, у циљу освете мртвих.
Након пет дана размене ватре, из Појаса Газе су испаљене најмање 1.234 ракете, а 976 је прешло на територију Израела, саопштила је израелска војска. Већина пројектила је пресретнута или је пала на отворена подручја, али су неки погодили куће и зграде.
Израел је извео ваздушне нападе на 371 мету Исламског џихада широм Појаса Газе, убивши у међувремену још тројицу вођа палестинске групе и уништивши, како је саопштено, места за лансирање ракета и командне центре.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.