Izvor: RTS, 12.Maj.2023, 06:07

Данас је Свети Василије Острошки – исцелитељ најтежих болести и мука

Данашњи дан посвећен је чудотворцу Српске православне цркве – Светом Василију Острошком.
Његове мошти чувају се у манастиру Острог у Црној Гори као велика светиња, више од 300 година. Место су ходочашћа за вернике свих религија.
Рођен као Стојан >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Јовановић у селу Мркоњићу у херцеговачком Поповом Пољу 1610. године.
Свети Василије замонашио се у требињском манастиру Успенија Богородице.
Убрзо је постао епископ. Најпре је боравио у Тврдошу, а потом прелази у Острог.
Неуморан у молитвама, посту и физичком труду Свети Василије мирно се упокојио на данашњи дан 1671. године.
Његове свете мошти чудотворне су до данас, па је народ било које вере наставио да долази, налазећи исцељења и у најтежим болестима и мукама.
Традиционални дан великог окупљања верника је баш 12. мај, али и Тројичин дан, када се одржава Велики народни сабор у Острогу.
Светитељу у част подигнуте су и бројне цркве задужбине. У Београду, у цркви цара Константина и царице Јелене на Вождовцу, чува се омофор Светог Василија.
Слави се и као крсна слава.
По народном обичајном календару, данас се не раде тешки послови, али ваља да се очисти кућа, како би, верује се, читаве године у дому владали хармонија и мир.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.