Izvor: RTS, 11.Maj.2023, 10:16

Експропријација земљишта на северу КиМ – Срби поручују да неће дозволити одузимање дедовине

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, поводом одлуке владе у Приштини да легализује одлуке о експропријацији земљишта на северу КиМ, поручио је да Аљбин Курти не хаје за смиривање тензија и дијалог, већ новим институционалним притисцима и претњама >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << жели да протера Србе са њихових вековних огњишта. Српска листа сматра да Курти жели да настави са репресијом над Србима и да не жели мир на терену.
У Приштини су током прошле и ове године донели више одлука о експропријацији земљишта у приватном и друштвеном власништву на северу Косова. На неким парцелама већ су изградили базе за потребе специјалне полиције.

Након протеста власника имања, формално је одржана и расправа, а незадовољство изражено током јавних дискусија у Лепосавићу и Зубином Потоку, није променило одлуку владе. Напротив.
"Одељење за експропријацију је констатовало да су задовољене правне одредбе и одлучено је да се у Влади процесуира прелиминарни предлог одлуке којим се одобрава законитост експропријације непокретности које су потребне за реализацију инфраструктурних пројеката у јавном интересу. За реализацију пројекта потребно је да се изврши процедура експропријације, процена имовине за све власнике", рекао је Авни Зогијани, заменик министра животне средине.
Одлука обухвата катастарске зоне Шаљска Бистрица, Лешак, Кошутово у општини Лепосавић и Брњак, Зубин Поток, Вељи Брег, Бање и Горњи Јасеновик у општини Зубин Поток.
У Дрену код Лепосавића су током зиме почели протести власника имања. На јавним расправама поручили су да ће животима бранити имања.
Вербално, подршку су им пружили представници владе, а на терену и званичници Српске листе и општински представници.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истиче да је очигледно да Курти не хаје за смиривање тензија, дијалог и нормализацију односа, већ новим институционалним притисцима и претњама по останак и опстанак српског народа, жели да протера Србе са њихових вековних огњишта.
Славко Симић, представник Српске листе из Лепосавића сматра да Курти жели да настави са репресијом над Србима и да не жели мир на терену, већ да хоће да угрози дијалог.
"Срби који овде живе неће дозволити одузимање њихове дедовине. Бићемо спремни да одбранимо наше право на постојање и оно што је наше", поручио је Симић.
У Горњем Јасеновику, изнад Газивода, изграђена је највећа база за припаднике специјалне јединице полиције на северу. Према тврдњама из Приштине, за сада их на северу Косова има седам.
У последњем извештају невладиних организација о пулсу јавности на северу Косова, наводи се да се 32 одсто испитаника изјаснило да се осећа донекле безбедно, док се 29 одсто осећа потпуно небезбедно.
Када је у питању изградња база специјалних јединица полиције, 36 одсто их види као безбедносну претњу Србима, 34 одсто не подржава градњу, а 26 одсто сматра да је то демонстрација моћи и доминације.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.