Izvor: RTS, 10.Maj.2023, 20:17

Појас Газе – "Штит и стрела" против "Освете слободних"

Експлозиван крах примирја у Појасу Газе. Исламски џихад испалио 350 пројектила, Израел гађао 100 циљева свега недељу дана пошто су се стране договориле да успоставе примирје. Палестински извори тврде да је у израелским нападима страдало више од 20 и рањено скоро 70 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << особа. Египат главна станица до новог примирја.
Само недељу дана трајало је примирје које су у Појасу Газе испословале дипломате из Катара и Египта, пре него што је ка Израелу полетело 350 "осветничких" пројектила, испаљених са положаја Исламског џихада. После двадесетак мртвих и седамдесет рањених, ново примирје постигнуто је уз посредовање Египта.
Већину од 350 прилично примитивних ракета Исламског џихада пресрео је израелски противваздушни систем "ајрон доум", након чега су израелске оружане снаге бомбардовале око стотину положаја на којима се налазе лансери са којих су испаљивани пројектили Исламског џихада.
Међу метама, јављају израелски медији, била је група припадника Исламског џихада која се спремала да испали пројектил на Израел са локације у близини Кан Јуниса у Појасу Газе.
Операција "Освета слободних", како ју је назвао здружени штаб палестинског отпора, почела је пошто су израелске снаге у неколико одвојених акција убиле тројицу лидера Исламског џихада, Џихада ел Ганама, Халила ел Батинија и Тарика Ез ел Дина, што је протумачено као "гажење црвених линија" и кршење договора о прекиду ватре, који су само недељу дана раније испословале дипломате из Катара и Египта.
Тројица убијених су, наводно, били командант Исламског џихада у северном делу Појаса Газе, члан војног савета те организације и мозак акција Исламског џихада на Западној обали.
Тајна служба Шин Бет је, истовремено, навела да је Тарик Ез ел Дин организовао најмање двадесет ћелија спремних за нападе на Израелце, као и једну која се спремала да изради пројектиле. Био је одговоран за планирање и финансирање ових група.
Како јавља палестински "Фелестин", у акцијама Израелаца, осим тројице лидера Исламског џихада, убијено је још 20, а рањено безмало 70 особа, укључујући и седморо деце, која су страдала у експлозијама у среду ујутро.
Серија напада израелских оружаних снага, прво дроновима а затим и борбеним авионима, названа је "Штит и стрела", почела је недуго пошто су припадници Исламског џихада испалили прве пројектиле ка Израелу.
Портпарол израелске војске, контраадмирал Данијел Хагари, потврдио је да је гађано сто мета које се повезују са акцијама Исламског џихада, као и да је после почетних напада дроновима, покренута серија ваздушних удара против подземних бункера ове организације.
Упркос израелској противракетној одбрани, кроз бараж ракета "ајрон доума" и "Давидове праћке", успео је да пролети најмање један палестински пројектил, који је погодио празну кућу у Сдероту.
Дипломатско балансирање Катара и Египта између Палестинаца и Израелаца Сукоби који су пре седам дана прекинути након посредовања Дохе и Каира, избили су пошто је лидер Исламског џихада Кадер Аднан умро у затворској болници од последица штрајка глађу, што су палестински лидери одмах назвали убиством.
Уследила је салва пројектила са обе стране, али су ескалацију сукоба спречили египатски и катарски изасланици, који су лидере Хамаса и Исламског џихада успели да убеде да би наставак сукоба имао катастрофалне последице по Појас Газе.
Одмах затим, лидер Хамаса Исмаил Ханијех је објавио прекид сукоба, тражећи од Израела да преда тело Кадера Аднана. Важну улогу у преговарачком процесу одиграо је специјални изасланик УН за блискоисточни мировни процес Тор Венесланд.
Катар има сложене односе са Израелом, који, суштински, прате развој ситуације на палестинским територијама. Дипломатски престиж Дохе обрнуто је пропорционалан величини Катара.
Катарска дипломатија је последњих година играла кључну улогу у преговорима између талибана и Сједињених Америчких Држава и покушала да заузда ривалитет између Хамаса и Фатаха у Појасу Газе и на Западној обали.
Релативни мир на палестинским територијама, тврде западне дипломате, готово је искључиво резултат катарских донација, којима се плаћају јавне службе, гориво и храна за најсиромашније.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.