Izvor: RTS, 10.Maj.2023, 05:58

Плаћање картицама могуће на три београдске пијаце – због чега су многи купци и даље сигурнији са готовином

Када су на пијачне тезге стигли први апарати за картице, и продавци и купци били су помало збуњени. Они који су ту праксу прихватили, задовољни су. Они други имају своје аргументе зашто су сигурнији са готовином у новчанику.
Не може свако да буде >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << шампион. Неда Јовановић је прошле године добила ту титулу, а и ове године јој се смеши. Њена тезга већ је победничка зато што је на њој највише купаца платило картицом.
"Могућност безготовинског плаћања овде на пијаци траје већ годину и по дана и солидан је промет путем плаћања платним картицама, сви смо углавном задовољни и продавци и потрошачи тако да једно 30 посто промета иде путем картице", истакла је Неда Јовановић.
Ипак, изгледа да је све ствар навике. Купци на пијацама подељеног су мишљења – поједини у продавницама плаћају картицама, а на пијацама у готовини, док би неки волели да се плаћање картицама уведе на свим пијацама.
Пројекат дигитализације београдских пијаца прошле године је у првом кругу обухватио три пијаце – Kаленић, Ђерам и Палилулску. Учествовало је 50 закупаца, од који је 70 одсто наставило да пружа услугу безготовинског плаћања.
"Данас смо овде пре свега да најавимо други круг пројекта дигитализације који ће поред поменутих пијаца обухватити и пијацу блок 44, стари Меркатор и Земунску пијацу, где ће бити у понуди 50 ПОС терминала и као у првом кругу бити исти услови, дакле, да ће пијачни продавци моћи потпуно бесплатно да користе закуп ПОС терминала поптуно бесплатно. Након чега, након истека пилот пројеката да на основу искуства које су имали протеклих годину дана, да ли ће наставити да користе", рекла је Kатарина Оцокољић, секретар Удружења финансијских институција Привредне коморе Србије.
Продавац није у обавези да уведе плаћање картицом. Свакако, боље је имати опцију више, па да купац може да бира како ће платити. Наравно, под условом да има пара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.