Izvor: RTS, 06.Maj.2023, 13:27

Стање пацијената повређених у злочинима у Београду и околини Младеновца и Смедерева

Дечак и девојчица из основне школе "Владислав Рибникар" и даље су критично. Наставница и дечак који су на лечењу у Ургентном центру су добро. Један дечак је данас отпуштен из болнице, и као и два дечака која су лечена у Тиршовој налази се на кућном лечењу. Сви повређени >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у пуцњави код Младеновца оперисани су и збринути. Два тешко повређена младића оперисана су у Клиничко-болничком центру "Драгиша Мишовић". У Ургентном центру је 9 рањених у трагедији у младеновачким селима.
После пуцњаве која се догодила код Младеновца у ургентни центар "КЦ Србије" довезено је осам пацијената, док је током јучерашњег дана из смедеревске болнице пребачен још један пацијент.
Двоје пацијената је довезено у КЦ "Др Драгиша Мишовић". Један пацијент се и даље налази тамо и после хируршке интервенције налази се у стабилном стању. Други пацијент је из те установе пребачен због ортопедских повреда у КБЦ Земун где је оперисан и налази се у јединици интезивне неге.

Што се тиче стања пацијената који су после пуцњаве код Младеновца довезени у Ургентни центар КЦС директор те установе Милика Ашанин каже да је ситуација од јутрос боља  и да су четири од седам оперисаних пацијената потпуно разбуђена и добро. Пацијент који је јуче пребачен из смедеревске болнице је такође после доданих интервенција стабилно.
Пацијенти са најтежим повредама, које увек могу додатно да се закомпликују, под будним су оком лекара и њихово стање се прати.
Из групе ученика и наставнице који су рањени у пуцњави која се догодила у ОШ "Владислав Рибникар“ једна дечак је данс отпуштен из болнице и послат на кућно лечење. реч је о дечаку који има прострелну рану ноге. Други дечак и наставница су добро, с тим да ће наставница имати још једну ортопедску интервенцију на шаци.
Министарка здравља Даница Грујичић рекла је да је лепа вест то што је троје деце пуштено кући. Такође, она каже да ће П. М. из Малог Орашја (42) бити данас пуштен кући. 
И најтеже повређени ученик који се налази у Ургентном центру показује помаке на боље и његово стање је за сада задовољавајуће.
Девојчица која је после пуцњаве на лечењу у Дечијој клиници у Тиршовој и даље је животно угрожена са тешким повредама главе.
Директор УКЦ Србије Милика Ашанин наглашава да после ове ситуације која нам се, нажалост, десила показала је колико, како је рекао, наша медицина успешна може да буде.
"Показало се колико имамо квалитетног кадра, уз изузетне услове које сада имамо у новој згради Ургентог центра. На једном месту имамо амбуланте, зоне, изузетну опрему и операционе сале све под једним кровом", закључио је Ашанин.
У смедеревској болници се налазе две особе рањене у пуцњави код Младеновца и Смедерева. После хируршких интервенција њихово стање је стабилно, јавља дописник РТС-а.
Према речима доктора Мише Вукасовић, ортопеда смедеревске опште болнице дежурни лекари те установе први су примили повређене, а убрзо су у болницу дошли и лекари који нису били на смени.
"Дошло је 10 повређених, нажалост четворо младих људи је имало такве повреде да су преминули. Троје смо хоспитализовани у нашој установи, они су оперисани исте ноћи“, рекао је доктор Вукасовић.
Према његовим речима лекари се свакодневно сусрећу са повредама али да је ово била ситуација која покреће емоције.
Током јучерашњег дана многи грађани су долазили узнемирени због пуцњаве код Младеновца и распитивали се за стање повређених. Због тога су отворене додатне две телефонске линије за психолошку подршку на које могу да се грађани јаве: 026 240 932/026 240704. 
Сви који желе могу у понедељак да дају крв у периоду од 9 до 15 часова у смедеревској спортској хали. а превоз ће бити организован и из Смедеревске Паланке.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.