Izvor: RTS, 03.Maj.2023, 21:21

Ружић: Одговорност носимо сви ми заједно

Министар просвете Бранко Ружић рекао је у специјалној емисији РТС-а да је одговорност за данашњу трагедију у ОШ "Владислав Рибникар" на свима нама заједно. Овај случај је неупоређујући са другим случајевима, ми децу родитељима нећемо моћи да вратимо, рекао је министар. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Др Добринка Кузмановић, доцент на БУ, рекла је да не би требало да се извлаче поједностављени закључци, као и да се кривица не може свалити на интернет. Ако не будемо као друштво извели лекцију, ми ћемо децу коју смо изгубили данас изгубити опет, поручује репортер РТС-а Владимир Банић.

Министар просвете Бранко Ружић рекао је да је данашња трагедија у ОШ “Владислав Рибникар“ једна од највећих трагедија која је задесила државу и образовни систем у новијој историји.
“Одговорност носимо сви ми заједно и ово је случај који на неки начин подсећа на оне случајеве који се догађају у неким западним друштвима, али и на Криму, Азији, Аустралији и то је тзв. копикет мантра (опонашање) коју примењују, али први пут се тако нешто догодило у нашој земљи“, рекао је Ружић.
Овај случај је неупоређујући са другим случајевима, јер се ради о деци.
“Ми децу родитељима нећемо моћи да вратимо“, рекао је Ружић.
Захвалио је наставницима који су покушали да одбране децу, као и здравственим радницима који су преузели обавезу да рањене збрину.
Може ли се кривица свалити на интернет  Др Добринка Кузмановић, доцент на БУ, рекла је да не би требало да се извлаче поједностављени закључци.
“Читавог дана слушамо да је интернет главни кривац, видео-игрице, ситуација је прилично деликатна и не можемо поједностављене закључке да износимо“, рекла је Кузмановићева.
Истакла је да постоје различите анализе које се спроводе и да оне показују да су они који имају проблема у свакодневним односима склони да користе интернет на проблематичан начин, а не обрнуто.
“Не кажем да нема потенцијално штетног дејства интернета у неким ситуацијама, и пандемија нас је гурнула у дигитални простор и то је нова нормалност, али веома је важно да имамо на уму да није свако коршићење интернета проблематично и да се не може изједначити са проблематичним претерано коришћење интернета“, рекла је Кузмановићева.
Напомиње да то што је неко много на интернету не значи нужно да ће интернет негативно утицати на њега.
"Интернет није примењен развојним потребама деце различитих узраста и могу различите негативне штетне садржаје да виде, али то може бити окидач, али узроци проблема понашања леже негде другде“, истакла је Кузмановићева.
Указује и да је адолесценција деликатан период живота, да пролази кроз турбулентне промене како на физиолошком, тако и на социјалном плану.
Банић: Ако се догодило једном, може опет Новинар РТС-а Владимир Банић извештавао је након масакра који је починио Андреас Брејвик 2011. године, као и са Крима када је један ђак убио 20 вршњака.
“То је шокирало друштво, земља која нема оружја као ми овде после ратова, није било дочекано као реалност, мислили су да је то дело страног терористе“, рекао је Банић.
Из овога мора да се извуче лекција, поручује репортер РТС-а.
“Ако не будемо као друштво извели лекцију, ми ћемо децу коју смо изгубили данас, изгубити опет. Потребно је више недеља интроспекције и беса према себи – како смо дозволили да друштво тако изгледа, да телевизија тако изгледа, како да овако нешто што је било у иностранству буде код нас. Ако се догодило једном може опет“, рекао је Банић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.