Izvor: RTS, 01.Maj.2023, 20:06

Вучић и Курти у уторак у Бриселу, на столу ЗСО и питање несталих – каква су очекивања

Трећи састанак за нешто више од два месеца главних преговарача Београда и Приштине – Вучића и Куртија заказан је за уторак у Бриселу. Европски посредник оцењује да ће то бити посебно важан састанак. У очекивањима Београд је суздржанији. Чврсто на старој позицији >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << – формирање Заједнице српских општина је прва тема.
Уочи нове рунде дијалога посредник Мирослав Лајчак на Фејсбуку сумира активности које су јој претходиле.

"Моја последња недеља почела је и завршила се у земљама за које је Западни Балкан високо на дневном реду. Известио сам свог доброг пријатеља, министра спољних послова Грчке о дијалогу Београда и Приштине. Разговарао сам и са косовским премијером Аљбином Куртијем о детаљној припреми за предстојећи састанак на високом нивоу 2. маја, који ће бити посебно важан", навео је Лајчак.
Позив за формирање Заједнице српских општина стигао је поново из САД  Специјални саветник у Стејт департменту Дерек Шоле објавио је на Твитеру да је разговарао са Куртијем и истакао важност примене договора о ЗСО.

"Веома добар разговор са премијером Аљбином Куртијем о састанку лидера 2. маја о нормализацији односа са Србијом кроз дијалог уз подршку ЕУ, о важности хитне имплементације Заједнице општина са српском већином и снажном партнерству САД и Косова", написао је Шоле.
У фокусу састанка биће Декларација о несталима и представљање Нацрта статута Заједнице општина са српском већином. Дневни ред, уочи пута, за хрватску Хину коментарише приштински преговарач.
"С обзиром на инсистирање Брисела радо ћу погледати какав су то нацрт припремили, премда сматрам да би било боље да су га прво презентовали мени у Приштини. Ја ћу, међутим, осигурати да се испуни оно што је већ договорено 27. фебруара у Бриселу, постојање одговарајућег нивоа самоуправе српске заједнице према највишим европским међународним стандардима за заштиту мањина", рекао је Аљбин Курти. 
"Аљбин Курти није властан да нешто дозвољава или не дозвољава када је реч о Заједници српских општина. Њене надлежности и начин на који треба да буде формирана дефинисани кроз четири Бриселска споразума из 2013. и 2015. године. Ту не постоји никакав простор за арбитрарност", каже Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ.
Формирање Заједнице српских општина је први услов – подвлачи шеф српске дипломатије, без наде да ће Приштина по том питању бити конструктивна.
"Једно је сигурно, Србија ће бити конструктивна и председник Вучић је спреман за тај састанак. Без формирања ЗСО неће бити ни имплементације других делова тог договора. Међутим, ситуација на терену је таква да Курти стално има нове теме и кризе. А то је да би се пажња преусмерила на проблеме на терену и како би се закључило да ето још нема услова за формирање ЗСО, каже Ивица Дачић, министар спољних послова.
У преусмеравање пажње аналитичари стављају и најаву Приштине да ће после две деценије за саобраћај отворити главни мост на Ибру који спаја северни и јужни део Косовске Митровице.
"Тај мост је био предмет разговора у дијалогу Београда и Приштине у више наврата, нуђена су нека решења, постизани неки договори. Сада имате ситуацију када Приштина жели да отвори тај мост наводно за саобраћај, то представља директно угрожавање опстанка Срба", каже Милован Дрецун, председник Одбора за Косово и Метохију.
Да ли ће делегације Београда и Приштине успети да премосте бар део препрека са којима се суочава српски народ на северу Космета требало би да буде познато до краја сутрашњег дана. Трилатерални састанак заказан је за 18 часова.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.