Izvor: RTS, 28.Apr.2023, 09:29

Беговић: Грађани могу да буду сигурни да наши генетски подаци остају у земљи и да ми управљамо њима

Ове године почиње градња Био 4 кампуса у Србији. Већ су потписани први уговори, а међу последњима и Меморандум о разумевању са кинеском компанијом Би-Џи-Ај групом. Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић рекла је да грађани Србије могу да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << буду потпуно сигурни да смо урадили све да наши генетски подаци остају у нашој земљи и да ми управљамо њима.
Министарка Јелена Беговић рекла је да Меморандум који је потписан пре неколико дана са компанијом Би-Џи-Ај (BGI Group) је први корак ка ономе што сарадња подразумева, а то је научна сарадња, приступ подацима, с обзиром на то да они имају највећу базу генетских података. Такође, како је рекла, један од делова Меморандума представља и присуство те компаније на Био 4 кампусу.

"Ова компанија је у Србији отворила један центар за биоинформатику. Договорена је и сарадња са факултетима Београдског универзитета", рекла је министарка гостујући у Дневнику РТС-а.
Министарка Беговић је рекла да сарадња са овако великим компанијама, али и истраживачким центрима, који диктира развој нових технологија у овом случају секвенционирање ДНК, нам омогућава да у научном смислу направимо један велики корак напред.
"Веома је битна размена података јер је то основа за развој нових лекова. Без података више нема ни науке, а ни медицине", каже министарка.
Беговићева је рекла да је држава изградила фантастичну инфраструктуру за чување података, а то је центар у Крагујевцу.
"Радимо на томе да наши генетски подаци иду у нашу базу података и да су они потпуно сигурни. Грађани могу да буду потпуно сигурни да смо урадили све да наши генетски подаци остају у нашој земљи и да ми управљамо њима", рекла је министарка.
Када је реч о Био 4 кампусу, рекла је да је почетак године предвиђен за његову изградњу, а да је тренутно у току припрема документације за грађевинску дозволу.
Министарка је истакла да целокупни развој друштва се базира на сарадњи науке и економије.
"Договорили смо да тражимо чланство у Европској лабораторији за молекуларну биологију и да нашим научницима омогућимо најбоље услове за рад", истакла је министарка Јелена Беговић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.