Izvor: RTS, 26.Apr.2023, 21:46

Дачић са амбасадорком САД у УН: Задржаћемо конструктиван став у дијалогу о КиМ, али постоје црвене линије

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се у Њујорку са сталном представницом САД при УН Линдом Томас-Гринфилд. Током разговора размењена су мишљења о предстојећој седници Савета безбедности УН, која ће бити посвећена раду Унмика, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << као и о развоју билатералних односа Србије и САД, наводи се у саопштењу МСП-а.
Ивица Дачић и Линда Томас-Гринфилд су се, наводи се у саопштењу, сложили да динамичан политички дијалог и разговори између званичника две земље представљају прилику за размену мишљења о темама које су приоритетне за развој билатералних односа, постизање веће транспарентности и јачање поверења, нарочито у години када обележавамо 142 године дипломатских односа.
Додаје се да је Дачић изразио наду да ће се у предстојећем периоду реализовати посета државног секретара Ентонија Блинкена Србији, као и наду да ће ускоро доћи до размене посета на председничком нивоу.
Када је реч о предстојећој седници СБ УН, наводи се да је Дачић истакао да је за Србију рад Унмика у свом пуном капацитету од велике важности с обзиром на деликатност тренутне ситуације у српској јужној покрајини.
"Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, шеф српске дипломатије поновио је да ће Србија задржати конструктиван став у вези са европским предлогом и имплементацијом акционог плана у циљу даље нормализације односа са Приштином, али је поновио да за Србију постоје црвене линије од којих неће одустати, као што је то претходних месеци истицао и председник Вучић", истиче се у саопштењу.
Додаје се да је Дачић поменуо да ће у циљу наставка дијалога следећи састанак на виском нивоу бити одржан у Бриселу 2. маја у коме ће, са наше стране, учествовати председник Вучић.
"Напоменуо је да укупан успех европског предлога зависи од формирања ЗСО, као обавезе која је преузета пре десет година потписивањем Бриселског споразума. Недопустиво је да се овај корак условљава разматрањем захтева за чланство Приштине у Савету Европе и Србија се оштро противи оваквом развоју догађаја, подвукао је Дачић", истичу из Министарства спољних послова.
Како се наводи, амбасадорка САД при УН Линда Томас-Гринфилд позвала је на имплементацију споразума из Охрида и истакла да ће САД и даље бити активно ангажоване у давању подршке Београду и Приштини "док имплементирају своје обавезе у постизању предвидљивих и мирних односа".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.