Izvor: RTS, 26.Apr.2023, 19:52

Годишњица депортације новосадских и бачких Јевреја у концентрационе логоре Европе

Јеврејска општина Нови Сад обележава 79. годишњицу депортације новосадских и бачких Јевреја у концентрационе логоре Европе, а највише у Аушвиц.
Током Другог светског рата, неколико хиљада новосадских Јевреја скоро је нестало. У јануарској рацији >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 1942. године, фашисти су убили више од 800 Јевреја.

Током рата они су и депортовани и убијани, а неколико месеци пре краја Другог светског рата, 26. априла 1944. године, њих 1.900, углавном жене, деца и старији, из новосадске Синагоге одведени су у концентрационе логоре.
"Ово је тежак догађај за сваког Јевреја који данас живи у Новом Саду, али истовремено и ужасно важна лекција за све нас који и данас овде живимо, не само за Јевреје него за све Новосађане да морамо бити заједно у борби против сваке врсте насиља, зла и сваке врсте дискиминације", рекао је Мирко Штарк, председник Јеврејске општине Нови Сад.
"Данас, 79 година касније, веома је тешко да замислимо све те страхоте на улицама Новог Сада и баш зато је важно да негујемо културу сећања", истакао је Игор Црнобарац, заменик градоначелника Новог Сада.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.