Izvor: RTS, 26.Apr.2023, 16:05

Преглед, савет лекара и пакет помоћи за становнике варваринских села

Први пут после короне лекари варваринског дома здравља поцели су са обиласком села која немају амбуланту. Циљ акције су промоција и превенција здравља становника у руралним крајевима.
Долазак лекара у Тољевац изазвао је велико интересовање, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << посебно старијих мештана јер је прилика да провере своје здравствено стање .
"Притисак је нормалан 120 са 80 , шећер 5,5. Ја сам радно активан - Колико је значајно за вас мештане да овако дођу лекари? - Машала, то је феноменално", каже Добрица Судимац из Тољевца.
"У суштини значи им доста, јер некима су амбуланта и главна зграда Дома здравља мало удаљеније тако да посебно старије становништво може да дође, неки нису ни самостални, а што се тиче тих болести од којих болују углавном су то проблем са крвним притиском и са шећерном болешћу", наводи др Јована Петровић.
У овом селу крај Каленићке реке које има цркву, четвороразредну школу и једну продавницу је 150 домаћинстава.
"Броји негде око 400 становника углавном старачких домаћинстава . Најближа амбуланта нам је у Крчину удаљена око два километра", каже Адам Динић из МЗ Тољевац.
Варварински Дом здравља амбуланте има у 6 од укупно 20 села.
"Главни циљ ове акције је обилазак места где немамо амбуланте јер нажалост у таквим местима углавном борави старије становништво. Направили смо паузу за време ковид пандемије, а ево сада смо се поново укључили и кренули", каже др Јасмина Ракић, директорка Дома здравља.
Са лекарима на терену су и волонтери Црвеног крста који обилазе социјално угрожене становнике.
"10 000 иде само у лекове моје , не може да се покрије", каже Мирка Јовановић из Тољевца.
"Обићићемо и старачка инвалидна лица као и породице са више деце уручићемо им пакете помоћи у храни средствима за хигијену и новој гардероби", најављује Љиљана Арсић, секретарка Црвеног крста Варварин.
Осим прегледа, савета лекара и пакета помоћи становништву у руралним крајевима овакве посете пуно значе јер имају са ким да попричају о својим проблемима, а неке и реше.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.