Izvor: RTS, 26.Apr.2023, 15:50

Бесплатно, а неприступачно -већина музеја у Србији није прилагођена особама са инвалидитетом

Истраживања показују да чак 80 одсто музеја у Србији није прилагођено особама са инвалидитетом, нити имају опредељен буџет како би се питање приступачности решило. Иако је за ту категорију становништва улаз у музеје бесплатан, он је истовремено онемогућен низом >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << физичких баријера.
Милена Гардиновић из Пожаревца једна је од многих којој је приступ институцијама културе онемогућен због неприлагођене инфраструктуре за особе са инвалидитетом.

“Криво ми је што немамо те рампе и то, али у будућности се надам да ће да има", каже Милена Гардиновић, из Пожаревца.
Проблем већине културних институција у Србији, када је реч њиховој доступности за особе са инвалидитетом је, тврде, то што су зграде у којима су смештени грађене и пре више од стотину година.
“То је вишегодишњи пројекат зато што је ова зграда под заштитом, јер је споменик културе, требају нам разне врсте дозвола, чак смо у једном моменту хтели и да бетонирамо степенице пошто имамо улаз са две стране, међутим, схватили смо да је изузетно стрмо", објашњава Јелена Миленковић, виши музејски едукатор.
“Илузорно је очекивати да ми можемо да мењамо унутрашњост таквих зграда, врло су строги наравно и ти закони, али постоје конкурси разни где се могу прибавити управо та помагала која омогућавају, то су такозвани транспортери", каже Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу у Лозници.
Пример добре праксе који је за приступачност добио и награду Заштитника грађана јесте лесковачки Народни музеј. Стална поставка у приземљу за особе са инвалидитетом је доступна већ две године, а уз то поседују и специјализован паркинг, тоалете.
“Итекако значи култура и за нас особе са инвалидитетом, јер како ви долазите у музеј, тако и ми долазимо у музеј", наводи Јелена Милићевић, потпредседница Удружења МС Јабланичког округа.
“За особе које имају проблеме са видом имамо сталну тактилну изложбу са 19 изложених реплика, аудио водич, водич на Брајевом писму, тактилне стазе и наочаре са диоптријском лупом. Такође, за глуве и наглуве посетиоце имамо сталне апликације на знаковном језику", наводи Сузана Рандјеловић, кустос Народног музеја у Лесковцу.
У лесковачком музеју, кажу, да су особе са инвалидитетом укључене и у креирање програмских садржаја музеја, као и да организују инклузивне радионице за децу како би их од најранијег узраста упозанали са потребама њихових вршњака који имају сметње у развоју.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.