Izvor: RTS, 26.Apr.2023, 06:07

Деца уче по понуђеним моделима – како су уместо дечјих програма у школе ушле ријалити звезде

Да огорчени родитељи ђака школе на Канаревом Брду нису реаговали, можда би снимање спота популарног бенда и посета "јунака" 90-их, бившег осуђеника, ријалити звезде, Кристијана Голубовића њиховој школи прошла неопажено. Како је до тога дошло, утврдиће просветна инспекција. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Остаје, међутим питање где су границе и како спречити да нам школе постану део нове ријалити стварности.
Није необично да школски простор постане део сценографије за филм или серију. Некада је у њима сниман дечји програм или квизови у којима су учествовали и ђаци. Школе, кажу надлежни, имају право да саме одлучују о томе коме ће отворити врата. Правила нису прописана - па о томе углавном одлучује директор школе.
"Онај ко обавља снимање и тражи да му школа изађе у сусрет, треба у својој молби да наведе детаљно, комплетан синопсис са свим кадровима који ће бити снимани. Наравно, подразумева се тачно време и сви актери који ће учествовати у свим сценама. Често имамо ситуације када је потребно нешто хитно одлучити, тада директор који преузима одлуку на себе и води рачуна да садржај буде примерен", каже председник Актива директора школа Нови Београд Дарко Егер.
А ново доба донело је нове вредности, па многе не чуди када ђаци у школском дворишту трче по аутограм за личностима сумњивог морала или популарним естрадним звездама.
"Ако желимо да наша деца буду добри људи они морају да имају окружење које је такво, вредно, радно и поштено, a ако ми форсирамо неке лоше примере, или ако су популарни неки лоши поступци, онда не можемо после много година да очекујемо да деца кажу да то не ваља. Нама не треба да буду узор људи који су лошег или сумњивог морала, људи који у животу нису радили ништа добро и поштено", каже координаторка тима за спречавање насиља, занемаривање и злостављање Анита Гверо.
Када уђу у школе, неминовно је питање - да ли се урушава и последњи бедем који би требало да брани моралност у друштву, да негује знање и поставља систем правих вредности.
"Мислим да не смемо да заборавимо да деца, колико год ми причали неке приче шта је то добро шта не, да деца гледају нас која су наша дела, како се ми понашамо и шта радимо и то треба да нам је на уму, јер мислим да смо се баш заиграли и да тек кад постанемо свесни шта доноси, које су последице свега овога да ће наша деца већ бити одрасла и иза њих доћи нека друга и да ћемо неке ствари тешко исправљати", сматра Гордана Премић из Удружења "Родитељ".
Анита Гверо оцењује да су заказали и одрасли, односно породица, школа, медији – све оно што окружује децу.
"Према томе, ово сада што се догодило је само последица дугогодишњег погрешног односа према квалитету", истиче Гверо.
А последице су, упозоравају, озбиљне јер деца уче по моделу. Па тако, ако је, рецимо, дете склоно насиљу, кажу, у већини случајева је било жртва насиља.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.