Izvor: RTS, 25.Apr.2023, 23:24

Како заштитити компаније од све бројнијих сајбер напада

Због великог броја запослених који су током короне радили од куће повећан је и број глобалних сајбер напада на компаније. Како заштитити компаније од све бројнијих сајбер напада и предупредити губитак важних податка, тема је конференције Сајбер безбедност и сајбер >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << отпорност коју су организовали Америчка амбасада и Привредна комора Србије.
Поред увођења технологија, неопходно је поштовати безбедносне процедуре и имати редовне обуке у свакој компанији, саветују стручњаци.

"За те мање компаније рекао бих да су процедуре и процеси који се могу дефинисати на неком нивоу где би се запосленима одредило шта треба, шта могу, а шта не смеју да раде у оквиру својих мрежа", каже Драган Новаковић, стручњак за ај-ти безбедност "Циско".
Од земаља бивше СФРЈ највишу сајбер безбедност имају Словенци и Хрвати, делимично и због Европских правила, док код нас и поред улагања у технологију недостаје практична примена због недовољно образованих кадрова.
"Имплементиране адекватне процедуре и пропратна технологија која прати те процедуре могу бити један велики фактор који диференцира одређене компаније у односу на конкуренцију", каже Маша Анђић, шеф Тима сајбер безбедности за Европу, Блиски Исток и Азију.
Неке земље попут Немачке и Швајцарске имају сопствене безбедносне стандарде. Охрабрује податак да наше законодавство у области сајбер сигурности усклађујемо са Европским правом.
"Формирана је радна група, почели смо да радимо на том закону. Надамо се да ћемо са земљама чланицама усвојити тај закон и почети примену, ако не до краја ове године, онда почетком следеће", каже Јелена Јовановић, саветница директора Привредне коморе Србије.
Поред обезбеђивања мрежа, система и података и идентификовања нових техника сајбер напада, на скупу су представљене и најбоље праксе и трендови у сајбер безбедности.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.