Izvor: RTS, 25.Apr.2023, 16:11

Крушевац: Измештање Окружног затвора из центра

Управа за кривичне санкције у сарадњи са Развојном банком Савета Европе, градиће нови Казнено-поправни завод у Крушевцу, за смештај 500 лица лишених слободе. Тако ће се Окружни затвор изместити из центра града, обезбедиће се хуманији услови за третман затвореника >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и за рад службених лица.
Некадашња апсана, после Другог светског рата из подрума Градске Управе пресељена је у преуређену коњушницу у дворишту. И ту је и дан данас. Затвор који може да прими до 56 затвореника, окружен је пијацом, поштом и некадашњим Домом војске. Намењен је за издржавање казне до 6 месеци. У саставу је и притворска јединица за тридесетак лица.

“Највећи изазови јесу рад са лицима према којима се извршава мера притвора због тога што су то лица којима најчешће могу да буду запрећене казне затвора и преко 10 година. Па, смо имали релативно скоро лице које је осуђено на 12 година затвора. Овде чекају правоснажност и одавде се упућују у друге затворе на издржавање казне. Уложена су огромна средства, како бисмо побољшали безбедност саме установе, али је то старо, неусловно“, наводи Владимир Недељковић, управник Окружног затвора у Крушевцу.
Јавна презентација урбанистичког пројекта новог Казнено поправног завода, протекла је без примедби и сугестија.
“Тренутно је и сам процес на Влади РС, у оквиру оквирног споразума са Развојном банком Србије и очекујемо да сама ратификација споразума буде у јуну месецу”, каже Иван Мијаиловић, из Управе за извршење кривичних санкција.
Нова локација је на брду Текије, неколико километара од центра града. Затвор ће се простирати на 28 хектара. Експропријација земљишта је завршена, урађен је урбанистички пројекат, тако да се до краја године уз законске процедуре очекује грађевинска дозвола.
Затворски комплекс имаће 5 целина, 3 за осуђенике у зависности од тежине кривичног дела и 1 за притворску јединицу. Управну зграду, медицинске, спортске, објекте за едукацију и посете. Очекивана вредност пројекта је 32 милиона евра.
“Природа самог посла изискује да ћемо морати да определимо и запослимо знатно већи број службених лица. Овај простор овде добиће највероватније уз подршку и помоћ Градске Управе и нову саобраћајницу која ће бити изграђена према граду тако да услови за рад и функционисање и безбедносни системи ће бити на највишем нивоу”, додаје Иван Мијаиловић.
Измештањем зграде Окружног затвора тик уз некадашњи Дом Војске, који је прешао у својину Града, створиће се услови да центар Крушевца добије нове садржаје.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.