Izvor: RTS, 25.Apr.2023, 11:29

Смањена казна затвора возачу који је на Карабурми прегазио дечака

Апелациони суд у Београду смањио је за две године казну затвора Лазару Галићу и правоснажно га осудио на осам година, јер је 18. јула 2021. године изазвао саобраћајну несрећу на Карабурми, због које је неколико дана касније од повреда преминуо деветогодишњи Стефан >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Балић.
Другостепени суд је усвајањем жалби бранилаца окривљеног, преиначио првостепену пресуду само у погледу одлуке о казни и осудио на јединствену казну затвора од осам година, објављено је на сајту тог суда.
Лазару Галићу је потврђена мера безбедности забране управљања моторним возилом у трајању од пет година. По налажењу Апелационог суда, када је у питању одлука о кривичној санкцији, првостепени суд је правилно од олакшавајућих околности за окривљеног ценио да је породичан човек.
Од отежавајућих околности правилно је ценио да је окривљени до сада 10 пута осуђиван, између осталог два пута за кривично дело из области јавног саобраћаја која су такође извршена у улици Маријане Грегоран, на пешачким прелазима, уз присуство алкохола у крви од 1,84, односно 2.24 промила.
У оба случаја повређени су пешаци који су прелазили пешачки прелаз, а да је саобраћајна несрећа за коју је окривљени оглашен кривим и осуђен пресудом, такође, извршена у улици Маријане Грегоран на обележеном пешачком прелазу.
Осим тога, како истичу, окривљени је шест пута кажњаван за прекршаје из области јавног саобраћаја.
Друга кривична дела због којих је окривљени раније осуђиван су, по оцени првостепеног суда, околности које говоре о ранијем животу окривљеног и чињеници да су у току његовог досадашњег живота пресуде, које су му изрицане, недовољно утицале на њега да више не врши кривична дела.
Међутим, Апелациони суд налази да је првостепени суд дао пренаглашен значај отежавајућим околностима које свакако стоје на страни окривљеног, а нешто мањи значај олакшавајућим околностима, због чега је Апелациони суд првостепену пресуду преиначио у погледу одлуке о казни.
Први основни суд у Београду осудио је Галића 21. септембра прошле године за кривично дело тешко дело против безбедности јавног саобраћаја на осам година затвора, а за кривично дело непружање помоћи лицу повређеном у саобраћајној незгоде на три године, па му је изречена јединствена казна од 10 година затвора.
Он је након несреће напустио лице места, није се сам пријавио, већ га је пронашла полиција, и нема пријављено пребивалиште на територији Србије, јер му је адреса пребивалишта пасивизирана.
Галић је осуђен јер је 18. јула 2021. године око 20.15 управљајући путничким возилом у улици Маријане Грегоран, изазвао саобраћајну несрећу тако што је возилом ударио и обори три пешака који су улицу прелазили на обележеном пешачком прелазу, а затим је напустио лице места, остављајући без помоћи лица чије је повреде проузроковао.
У несрећи су деца С. Б. (2011.) и Л. Б. (2016.) која су прелазила улицу у пратњи оца задобила тешке телесне повреде, а деветогодишњи дечак је од повреда преминуо у болници 22. јула 2021. године. Отац М. Б. је тада задобио лаке телесне повреде.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.