Izvor: RTS, 24.Apr.2023, 06:06

Како је Илон Маск покварио своју нову играчку - "Твитер блу" би могао скупо да га кошта

Друштвена мрежа "Твитер" вратила је плаве ознаке појединим налозима са више од милион пратилаца, након што их је пре само неколико дана уклонила са налога који не плаћају нову премијум услугу "Твитер блу". Већ сада слути на пропаст још једног покушаја Илона Маска >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да својој новој играчки обезбеди додатне приходе.
Певачица Бијонсе, фудбалер Хари Кејн, телевизијски водитељ Ричард Осман и модна дизајнерка Викторија Бекам међу познатим личностима су којима је Твитер вратио плаву ознаку са квачицом, само неколико дана након што их је укинуо заједно са " етикетама" на налозима медијских организација.

Пре него што је Илон Маск постао власник Твитера, плава квачица је била доказ аутентичности налога који је друштвена мрежа бесплатно додељивала.
Осмишљена је и коришћена као алат за аутентификацију налога, у покушају да се заустави креирање лажних налога и ширење лажних вести.
Под руководством Илона Маска, који је обећао да ће своју нову компанију учинити профитабилнијом, за добијање плаве ознаке уведена је месечна накнада, па је квачица постала симбол да се налог, уз процес верификације, претплатио на нову премијум услугу под називом Твитер блу.
Према новим правилима, појединачни корисници треба да плате осам долара месечно, а организације и више од 1.000 долара за Твитер блу услугу, која им гарантује додатне опције и погодности, укључујући већу видљивост твитова, могућност да објављују дуже твитове и накнадно их уређују, као и мањи број реклама.
Убијен Хемедти, Хилари Клинтон поново на изборима? Са налога корисника који су плаву ознаку добили бесплатно на основу ранијих правила, квачице су 20. априла почеле да нестају, али је порађање Твитер блуа пошло по злу.

Последњих недеља и претплатници и претходно бесплатно верификовани налози изгледали су исто, па се више није знало "ко пије, а ко плаћа".
Када су плаве квачице почеле да нестају, појавио се нови проблем - многи су искористили предности новог Твитер света без верификације, па су променили своје профилне фотографије и имена, имитирајући налоге познатих личности, медија или политичких организација и институција које су остале без ознаке.
Тако се у року од неколико сати након губитка верификације појавио лажни налог Хилари Клинтон, са којег је најављено да ће се бивша сенаторка поново кандидовати за председника САД.
На лажном налогу суданских паравојних "Снага за брзу подршку", које тренутно у борби за власт ратују са суданском војском, објављена је лажна вест да је убијен генерал Мухамед Хамдан Дагало, познат као Хемедти.
Иако је налог био лажан, имао је плаву квачицу, док прави налог није, што сликовито сугерише да је Твитеру од самог процеса верификације сада много важнија претплата за Твитер блу. Свако ко је спреман да уложи осам долара, може добро да се забави, али и направи озбиљну пометњу.
Мада Твитер нуди златне ознаке за "проверене организације" и сиве ознаке за државне институције и њихове филијале, налози многих значајних организација и институција још увек их немају.
Такав хаос у Твитер етру већ сада озбиљно нарушава углед и поузданост друштвене мреже која се одавно профилисала као омиљено средство оглашавања многих светских лидера и политичких ауторитета, укључујући председнике и премијере држава, министарства, међународне организације...
Илон Маск широке руке Твитер је имао отприлике 400.000 верификованих корисника, а број претплатника на Твитер блу далеко је испод очекиваног.

Неки познати корисници, укључујући кошаркаша Леброна Џејмса, писца Стивена Кинга и глумца Вилијама Шатнера, најавили су да се неће придружити Твитер блу заједници. Ипак, у петак су још увек имали плаву ознаку, а Маск тврди да их је сам платио.
"На мом Твитер налогу пише да сам се претплатио на Твитер блу. Нисам. Мој Твитер налог каже да сам дао свој број телефона. Нисам", написао је Стивен Кинг.
"Нема на чему", одговорио је Маск, након чега му је Кинг препоручио да "дода још мало" и осам долара за његову плаву ознаку преусмери у хуманитарне сврхе.
Како ствари стоје, почео је Маск да враћа или "плаћа" ознаке и осталима.
Само да не буде по оној старој српској - дао Илон динар да уђе у Твитер блу, а много пута по осам долара да изађе...

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.