Izvor: RTS, 20.Apr.2023, 11:47

Знате ли ко су комплајенси – за сада их имају само банке, али ускоро ће бити у свим компанијама

Кодер, дивелопер или директори CEO, CFO, CMO. Свакодневно чујемо за та занимања или функције, а да нисмо сигурни шта тачно значе. Такво је и занимање комплајeнс. И док су у свету познати по решавању проблема у компанија од којих су неке уздрмале и националне економије, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << попут скандала америчке компаније "Енрон", ми се тек упознајемо с њима.
Њихов посао је да воде рачуна да пословање компаније буде усклађено са законима, професионалним и етичким стандардима. Препознају ризик и елиминишу га. Саветују и контролишу менаџмент да ли су одлуке које су донели добре. У случају да су одлуке штетне финансијски или по углед компаније, у рукама имају механизме да натерају менаџмент да промени одлуку.
"Не бисмо баш рекли да смо толико важни, али ја бих рекла да јесмо нужни за одрживо пословање. Посто области којима се бави комплајнс служе пре свега да се организације ускладе са неким високим етичким вредностима у пословању, а то је неопходно да бисмо одржали поверење наших клијената", објашњава Марија Кићовић, директорка контроле усклађености пословања "Уникредит банке".
За сада, закон обавезује само банке да имају комплајенсе, иако потреба за њима постоји и у другим делатностима попут фармацеутске или војне индустрије. У Хрватској су отишли корак даље, те је поред интерне ревизије у јавним предузећима обавезно да постоји особа која води рачуна о усклађености пословања.
"Мислим да идемо ка томе и да ће то бити препознато зато што је ово једна функција будућности. Комплајeнс у свакој компанији показује степен развитка те компаније и показује степен корпоративне културе компаније", истиче Милош Богдановић, председник Удружења за усклађеност у пословању.
Брига комплајeнса нису само пословање компаније, њена репутација и чување бренда, већ и корисници услуга.
"Иако су то некада супротстављени интереси, супротстављене стране – и купац и продавац су на истој страни, а то је да тај купац сутра опет дође код нас и да купи производ, да цена за коју смо хтели да продамо производ буде стварно она коју смо наплатили, а не нека већа, јер све то заједно је интерес и појединца и компаније па и друштва у целини", додаје Богдановић.
Посао је комплексан и тражи знања из разних области. Захваљујући покретању специјалистичких студија на Правном факултету – први пут Србија ће добити 65 стручњака за усклађеност у пословању, а у октобру Београд ће бити домаћин стручњацима из те области из региона.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.