Izvor: RTS, 20.Apr.2023, 06:17

Нови живот и велико хвала донору – после дужег времена у КЦС урађена трансплантација срца

После дужег времена, у Клиничком центру Србије урађена је трансплантација срца. Уз велико хвала породици донора, и лекари и пацијент који је почео нови живот, позивају да се размишља о значају даривања органа, јер свакоме од нас, у тренутку, може да се промени живот, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и да постане или потенцијални прималац, или потенцијални давалац органа.
Под сталним је надзором и лекара и сестара у Центру за трансплантацију срца у Универзитетском клиничком центру Србије. Био је ту и пре судбоносног позива и спасоносне интервенције.
Прошло је тачно месец дана од трансплантације. Опоравак иде добро, па смо и ми могли да направимо ову репортажу. Већ сутра, очекују сви, могао би да буде у својој кући са својом породицом.
Пацијент је на ново срце чекао годину дана. "То је срећа и камо среће да има више донора, шта рећи, друга шанса за живот", каже пацијент коме је трансплантирано срце.
У овом тренутку, на трансплантацију срца чека 46 пацијената.
"Болесник коме смо трансплантирали срце био је један од најтежих пацијената, није могао да напусти ни интензивну негу, није могао да буде одвојен од лекова, кроз инфузију, и било је питање сата, а не дана да ли ће успети да преживи", каже проф. др Светозар Путник, директор Клинике за кардиохирургију УКЦС.
"Ја бих се уједно захвалио донору", каже пацијент који наставља да живи захваљујући једном "да" - сагласности породице донора. 
У ишчекивању да у наредном периоду буде више сагласности породица у најтежем тренутку, тимови за трансплантацију су спремни да у сваком тренутку уђу у салу.
"Низ људи који већ пуних 10 година улажу сав свој професионални живот у посао који може да буде најтежи у медицини, у трансплантациону медицину, и један значајан број људи које смо спасили није довољан да кажемо да смо потпуно срећни. Напротив, доступност процедуре је велики проблем, ми смо спремни да радимо не онолико колико смо радили 2018. године када смо имали 10 трансплантација него и три пута више", каже др Путник.
У овом тренутку на трансплантацију срца, бубрега, јетре, плућа, рожњача чека више до 2.000 грађана, и одраслих и деце.
Статистика каже и да су много веће шансе да нам током живота затреба трансплантација него да будемо давалац органа. Када медицина не може више да помогне и када се потврди мождана смрт, једно "да" значи спасење и продужетак више од пет живота. Мислите о томе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.