Izvor: RTS, 20.Apr.2023, 06:15

Због чега неко донесе одлуку да се из Београда пресели у Блаце

У блачки крај у последње време вратило се десетак породица. Улажу зарађена средства, најчешће у мала предузећа и радионице. Једна од њих је и породица Лекић која је своју производњу преселила из Београда и фирму регистровала у Блацу.
Младен Лекић >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << из Блаца и супруга Марија, после деценије проведене у Београду, пре годину дана донели су одлуку да се врате у своје родно место. Уместо животног и пословног простора под закупом у главном граду, овде су, како кажу, своји на своме.

"Одлучили смо ја и жена у једном тренутку да се вратимо да пробамо одавде – да се вратимо у свој родни крај и видим да је то почело да нам се исплати, тако да може да се ради и одавде", истиче Младен Лекић.
Ни Марија Ђурђевић се није покајала због повратка у Блаце.
"Нисмо се покајали, овде су нам родитељи, пријатељи, сви наши су ту, имамо подршку од њих. Наша производња, чини ми се да боље радимо и надамо се да ће бити још боље", каже Марија Ђурђевић.
Породица Лекић је годинама поносна на пословни успех наследника, али их је још више обрадовао њихов повратак у родни крај.
"Производњу су наставили као све тамо што су радили. Имају тржиште и овде, тако да много значи за сваког родитеља кад се дете врати", искрен је Радован Лекић.
Сада са много мање трошкова, ова породична фирма наставља производњу кондиторских производа у којој су главни адут желе бомбоне са кором, а у плану је и проширење палете производа.
“Планови су да купим чоколадирку до краја године и да почнем нешто чоколадно да радим. Да чоколадирамо желе, да чоколадирамо ратлук, и мињон коцке сам некад радио. Тако да, можда ћемо да узмемо да чоколадирамо и шљиву и вишњу", навео је Младен Лекић.
Помно се прате подаци о миграцијама Председник општине Блаце Иван Бургић каже да је циљ локалних власти да помогну породицама које желе да се врате.
"Ми као општина Блаце потрудићемо се да на сваки начин помогнемо свим породицама које су заинтересоване да се врате у општину Блаце. Нама је то пре свега циљ, да се што више људи врати", истиче Иван Бургић.
Прошлогодишњи попис био је опомена, за десет година број становника смањио за 1.500. Зато се сада сваки податак о смањењу миграције и броју повратника у Блаце, помно прати и пуно значи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.