Izvor: RTS, 12.Apr.2023, 12:56

Цивилно друштво на КиМ осуђује напад на Милана Јовановића

Невладине организације на Косову и Метохији осудиле су напад специјалаца на Милана Јовановића код Бистричког моста и позвали на одговорност.
Невладина организација Центар за афирмативне друштвене акције - ЦАСА и њени чланови широм Косова и Метохије >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << најоштрије осуђују и изражавају дубоку резигнираност што су припадници специјалних полицијских снага код Бистричког моста пуцали на Милана Јовановића и угрозили му живот без повода.
"Од представника међународне заједнице, ЕУ и дипломатских представника земаља Квинте захтевамо хитно проналажење решења за повратак припадника српске заједнице у косовску полицију и стварање услова за повлачење специјалних јединица са севера Косова, као нужном услову за нормализацију стања на терену. Даља одлагања од ових корака нужно са собом носе ризик по драстично погоршање безбедносне ситуације на северу Косова", наводи се у реаговању НВО ЦАСА из Косовске Митровице.
Указују да су грађани и цивилно друштво небројено много пута упозоравали на бахато и непрофесионално понашање припадника специјалних снага и на претње које они представљају по сигурност грађана.
"Најновији инцидент је то потврдио, јер су то били пуцњи на случајног пролазника, без икаквог повода или провокације. Жртва је могао бити било који становник севера Косова који пролази тим путем. Недопустиво је да одговорне институције и међународна заједница толеришу критичан ниво несигурности за грађане и отворену мржњу коју припадници специјалних полицијских снага показују према становницима на северу Косова", истичу у ЦАСА.
Такође поздрављају одлуку о суспензији припадника специјалних полицијских снага који су учествовали у инциденту, као и квалификовање кривичног дела као покушај убиства.
"Од надлежног тужилаштва захтевамо инсистирање на најстрожој прописаној казни која би недвосмислено афирмисала корективни карактер правног система, насупрот досадашњим праксама релативизације кривице у кривичним делима која имају међјуетнички карактер и која у великој мери стварају осећај имунитета код припадника специјалних полицијских снага", подвлачи се у саопштењу.
Иницијатива младих за људска права на КиМ позива на правду и одговорност И Иницијатива младих за људска права на Косову и Метохији и осуђује пуцњаву на Бистричком мосту и позива на правду и одговорност.
"Ово је јасно кршење права на живот и безбедност и позивамо све релевантне институције да раде свој посао и обезбеде задовољење правде у овом случају", истиче Иницијатива.
Дубоко је, додаје, забрињавајуће, што је косовска полиција првобитно негирала било какву умешаност у размену ватре без спровођења одговарајуће истраге.
"Овакво понашање подрива поверење јавности у институције за спровођење закона. Од суштинске је важности да косовска полиција одмах предузме кораке за решавање овог питања, како би се осигурало да се сви будући инциденти третирају на транспарентан и на прописан начин. Императив је да делују брзо и одлучно како би повратили поверење јавности у полицијске снаге и обезбедили да су такви инциденти правилно истражени и решени", пише у саопштењу.
Након спровођења истрага од стране релевантних полицијских јединица на регионалном и централном нивоу, наводи Иницијатива младих за људска права, полиција је прибавила доказе који сугеришу могућу умешаност полицајца у инцидент са пуцњавом из ватреног оружја.
"Од суштинског је значаја да косовска полиција и друге релевантне институције наставе да обавештавају јавност о текућим истрагама и налазима, на транспарентан и непристрасан начин, у складу са законом. Позивамо Полицијски инспекторат Косова и надлежне органе гоњења да предузму све неопходне кораке како би осигурали да правда буде задовољана и да починиоци за овај злочин одговарају у складу са законом", поручује Иницијатива.
Позива полицију да блиско сарађује са полицијским инспекторатом и тужилаштвом како би наставили да држе полицију одговорном када не испуњавају највише етичке и професионалне стандарде.
То укључује, напомиње, обавезу да се ојачају унутрашњи механизми одговорности и надзора, и да се службеници који крше закон и јавно поверење одмах буду позивани на одговорност.
“Солидаришемо се са жртвом овог инцидента и његовом породицом и позивамо све релевантне институције да предузму брзе и ефикасне акције како би се осигурало да правда буде задовољена и да се овакви инциденти више не понове у будућности”, закључује Иницијатива младих за људска права на Косову и Метохији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.