Izvor: RTS, 11.Apr.2023, 19:04

Ерупција вулкана Шивелуч на Камчатки

Један од најактивнијих руских вулкана Шивелуч, на крајњем истоку полуострва Камчатка, “пробудио“ се данас избацивши пепео 20 километара увис. Руски стручњаци упозоравају да био овако јака ерупција могла да утиче и на временске прилике у наредних годину или две. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ерупција је почела нешто после поноћи и достигла врхунац око шест сати касније, избацивши облак пепела на површину од 108.000 квадратних километара, објавио је камчатски огранак Завода за геофизичког истраживања Руске академије наука.
"Облак пепела се након ерупције померио ка западу, знатна количина пепела пала је на околна села", рекао је директор те институције Данила Чебров, преноси Ројтерс.
Токови лаве са вулкана топили су снег, па је издато упозорење на реке блата дуж оближњег ауто-пута.
Околна села прекривена су наносима сивог пепела високим чак 8,5 центиметара, што је највише забележено у последњих 60 година.
Становницима је саветовано да не напуштају затворене просторије без преке потребе.
Према подацима Министарства за ванредне ситуације Русије, облак пепела би могао да стигне до града Петропавловск Камчатски, који се налази 450 километара од Шивелуча.
Руски климатолог Алексеј Кокорин је изјавио да ова ерупција вулкана може да доведе до глобалног захлађења које би трајало годину или две, преносе РИА Новости.
Камачатски тим за реаговање на ерупције вулкана (КВЕРТ) је издао је црвено упозорење за авијацију, рекавши да "активност вулкана која и даље траје може да утиче на међународни авионски саобраћај и нисколетеће авионе", пренео је Ројтерс.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.