Izvor: RTS, 11.Apr.2023, 18:13

Сукоб Града и Кенткарта, размена оптужби и најава арбитраже

Компанија Кенткарт, која наплаћује јавни превоз у Београду, покренула је међународни спор након најаве градоначелника Александра Шапића да ће град једнострано раскинути уговор о јавно приватном партнерству. Истовремено, Кенткарт износи и оптужбе за корупцију >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у врху градске власти.
Нервоза из градског превоза, прелила се и на односе Града Београда и фирме која превоз наплаћује. Док градоначелник најављује јефтиније карте и преузимање контроле над јавним саобраћајем, компанија Кенткарт износи оптужбе на рачун чланова кабинета Александра Шапића.

"Шеф кабинета градоначелника Шапића Ненад Милановић је понудио да пристанемо на наводни споразумни раскид уговора а уколико пристанемо да ће заузврат, центрирати односно наместити будућу јавну набавку где бисмо требало да уредимо наше будуће уговорне односе са градом, док у супротном ако то не прихватимо, улазимо у рат", рекао је директор  Кенткарта Вељко Влаховић.
Тврде да на споразумни раскид уговора нису пристали и да је снимак на ком је изнета понуда настао 9. марта. На те оптужбе одговара Александар Шапић.
"Ја за тај снимак знам дуже од месец дана и њиме ми је прећено да улазим у све ово. Мене нису могле да зауставе озбиљније ствари од неког снимка за који ћемо да утврдимо да ли је аутентичан. Занимљиво да оптужују неког државног службеника да жели да заштити интерес града тј. државе, а не да би прибавио своју личну корист", навео је градоначелник Београда.
Користи од уговора са Кенткартом нема, већ само штете, тврди Шапић и најављује да ће Град једнострано раскинути уговор са фирмом чије је седиште у Турској.
Као страни инвеститор, Кенткарт је због тога тражио заштиту државе и покренуо међународну арбитражу. Наводе да су обавештење о спору са градом послали председнику државе и Влади. Позивају се на споразум Србије и Турске о заштити страних улагања.
"Овај спор покреће страни инвеститор, наша матична компанија из Турске а ми ћемо у складу са оним што се буде дешавало да исте такве спорове покренемо и пред домаћим судовима“, каже Влаховић.
Шапић је рекао да је његова идеја била да се договоре.
"Мислећи да је једини проблем тај што они лоше наплаћују, ми кад смо ушли у систем, схватили смо да је лажан, постављен на лажи и обмани“, истакао је.
Наплату карата у Београду Кенткарт је преузео 2021, као нови власник предузећа Апекс које је то радило од 2010.
Да ли ће за тај посао бити ангажовани и наредних десет година, до када траје уговор са градом, или ће градска власт једнострано раскинути јавно-приватно партнерство, одлучиваће одборници града на седници заказаној за четвртак.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.