Izvor: RTS, 08.Apr.2023, 08:57

Надбискуп Немет: Нека радост коју је Исус донео својим ускрснућем пређе у наш свакодневни живот

Ускрс је празник који окупља породице и весело се дочекује међу верницима. Сутра је Ускрс за хришћане који припадају црквама западног обреда. Београдски надбискуп Ладислав Немет поручио је верницима да мало успоре, да се мало смире и празник искористе да буду с >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << породицом.
Ускрс је највећи и најважнији хришћански празник, јер се слави једна од централних догми вере, Исусово ускрснуће. 

Београдски надбискуп Ладислав Немет у 20 сати предводиће мису ускршњег бдења у београдској Катедрали узнесења Блажене Дјевице Марије.
Гостујући у Јутарњем дневнику, надбискуп Немет поручио је верницима да мало успоре, да се мало смире и празник искористе да буду са породицом.
"Увек трчимо, негде журимо, увек нешто треба, седимо сада, размишљајмо заједно с породицом и искористимо тај тренутак да будемо заједно. Нека та радост коју је Исус донео својим ускрснућем пређе и у наш свакодневни живот, на наше најближе. Пуно пута се породица ретко виђа и зато је важно да се то искористимо", рекао је надбискуп Немет.
Најчешћи ускршњи симболи су обојена јаја, ускршња корпица и ускршњи зец, који је уједно и најомиљенији.
Надбискуп Немет каже да су то симболи који су преузети из ранијих традиција и да нису стриктно хришћански симболи.
Јаје и зец су повезани и симболизују плодност и нови живот, подсећа надбискуп.
"У малом јајету имамо могућност новога живота, а зец је симбол живота у пролеће, јер се појављује из рупа када све цвета", каже надбискуп Немет.
Светло, музика, свеће, мирис тамјана Хришћански симболи су, каже, они који ће се користити увече, када почиње ускршње бдење и то су они који представљају оно што је најважније за веру.
"Прво ћемо благословити ватру, јер ватра је та која представља светло које разбија мрак, затим палимо прву свећу која је посебно декорисана и представља симбол ускрслог господина Исуса. На тој свећи имамо алфу и омегу симбол као почетак и крај", каже надбискуп.
После се процесијом, каже, улази у цркву и у тамној цркви се читају делови из Библије и то седам читања.
"Смисамо бдења јесте да се сетимо излска из Египата, и када стигнемо до Новог завета, онда се пале сва светла у цркви, онда се чују оргуље и музика", каже надбускуп.
Светло, музика, свеће, мирис тамјана, све су то знакови и симболи којима покушавамо приказати да је Исус ускрснуо, рекао је надбискуп Немет. 
Ускрс је празник који окупља породице и весело се дочекује међу верницима. Сутра га славе католици, протестанти, англиканци и бројне мање хришћанске цркве.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.