Izvor: RTS, 06.Apr.2023, 15:53

Ваљево: Како сачувати повртњаке

Снег и ниске температуре забринули су воћаре и повртаре. Уколико буде мразева, биће и штете. Шта се саветује у оваквим условима и како се могу ублажити последице мразева, питали смо професоре и ученике Пољопривредне школе у Ваљеву.
 
Пластеници >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за производњу расада у ваљевској пољопривредној школи греју се како би се биљке заштитиле од неуобичајено ниских пролећних температура.То је један од начина заштите у повртарству.
“Штитимо тако што лозимо ватру и грејемо пластенике до 20 степени да буде температуре, нон стоп се пластеник греје док су минуси док је температура у паду”, објашњава Невена Мирчетић, ученица IV разреда Пољопривредне школе са домом ученика у Ваљеву.
Због ниских температура почетака расађивања поврћа, на више од 1000 квдарата под пластеницима у ваљевској пољопривредној школи, померен је за једну седмицу. То је савет и за повртаре у овим условима.
“Можете једино да или загревате пластенике или одложите расађивање или и да чувате тај расад негде на топлом и осветљеном месту док се не стекну повољни услови”, истиче Небојша Живковић, проф. за ратарство и повртарство.
Ученици и професори посебно прате ситуацију у уцветалим воћњацима у овој школи. Поједине савремене методе заштите од ниских температура још се не примењују у овом крају. Воћари прибегавају традиционалним мерама.
“За ове 4 године смо научили да воће сад кад је у овој фази мразеви и то да можемо да задимљавамо наше воће значи мало заложимо ватру и то мало дим проструји и онда можемо да спречимо замрзавање воћа”, наводи Радован Лазић, ученник Пољопривредне школе Ваљево.
“Тренутна ситуација може да се решава једино применом аминокиселина после овог периода хладних дана, тако што ћемо вратити виталност цветова и других биљних делова, а ако буду минус два, минус три имаћемо, значајна оштећења и та оштећења ће утицати на принос у току ове вегетације”, истиче Никола Спасојевић, професор воћарства и виноградарства Пољопривредне школе Ваљево.
Уколико буде мраза, овакви стручни савети једини су начин да воћари бар умање штету. У ваљевској пољопривредној школи будући стручњаци и школовани пољопривредници томе се уче на прави начин и кроз праксу на угледној школској економији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.