Izvor: RTS, 05.Apr.2023, 19:08

Јерусалим, насиље у дане Пасхе и рамазана

Израелска авијација и припадници Хамаса разменили су бараже пројектила после сукоба полиције и Палестинаца у јерусалимској џамији Ал Акса. Ка позицијама Хамаса пуцали су и израески тенкови. Гуменим мецима рањено је најмање 12 Палестинаца. Хитан састанак Арапске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << лиге. Нетанјаху жели да смири тензије.
Египат, Јордан и палестинске власти сазвали су хитан састанак Арапске лиге, неколико часова после сукоба израелских полицајаца и муслиманских верника у џамији Ал Акса, после које је у болницу пребачено најмање 12 рањених Палестинаца.
"Израелска агресија је неприхватљива и за циљ има мењање историјског и правног статуса Јерусалима. Предузећемо све мере и кораке како бисмо зауставили опасну ескалацију која прети стабилности региона", саопштило је јорданско министарство спољних послова.
Реакција Амана уследила је недуго пошто су се појавили снимци на којима се види како израелски полицајци пендрецима батинају муслиманске вернике у Ал Акси, што је довело до новог таласа беса међу Палестинцима, али и оштрих реакција низа арапских држава.
Израелска полиција тврди да је реаговала пошто се група маскираних младића забарикадирала унутар џамије, планирајући нападе на јеврејске вернике који су намеравали да дођу на Брдо храма на традиционално спаљивање хлеба пред Пасху.
Израелски министар безбедности, Итамар Бен-Гвир је подржао акцију полиције, наводећи да је читава операција за циљ имала чување живота. "Забрињавајуће је да су камење, палице и петарде унети у џамију с намером да се повреде држављани Израела", навео је израелски министар.
У акцији израелске полиције, после сукоба у Ал Акси, приведено је неколико стотина Палестинаца.
Бела кућа је, такође, брзо реаговала изражавајући забринутост да би сукоби око Ал Аксе могли довести до новог таласа насиља, попут оног из 2021. године, када је за десет дана убијено око 250 Палестинаца и 16 Израелаца.
Ал Акса је, уз џамију Ал Харам у Меки и Посленикову џамију у Медини, најсветије место исламског света. У последњих четврт века била је поприште оштрих сукоба полиције и муслиманских верника. У најтрагичнијем у серији догађаја, 20 Палестинаца је убијено када су 1990. године јеврејски активисти покушали да поставе камен темељац за трећи храм унутар Ал Аксе.
Брдо храма, на којем се налази Ал Акса, свето је место и за хришћане и Јевреје, јер су се ту налазили Храм краља Соломона, који су уништили Вавилонци, и храм који су са земљом сравнили Римљани у првом веку нове ере.
Палестински Црвени крст је саопштио да је гуменим мецима рањено 12 особа, те да је полиција спречавала хитну помоћ да се пробије до Ал Аксе.
"Када су полицајци ушли, засути су камењем, а гађани су и петардама... Један полицајац је рањен", саопштила је израелска полиција.
Ракете ка Израелу, напад на базе Хамаса Палестински Хамас је одмах по избијању сукоба испалио салву пројектила ка Израелу, док је израелско ратно ваздухопловство бомбардовало центре за обуку ове организације.
Радио Хамас је јавио да су гађани центри за обуку у Гази и једном избегличком кампу. Од силине експлозија тресла се земља, а Палестинци тврде да су израелски тенкови испаљивали гранате на неидентификоване циљеве у Гази.
Укупно, на положаје Хамаса у три таласа испаљено је девет пројектила. Циљеви су били складишта оружја и радионице за израду пројектила, саопштила је израелска војска.
Хамас је ка Израелу испалио укупно десет пројектила, док су израелски пројектили гађани ракетама земља-ваздух, али без ефекта.
Од десет пројектила испаљених са палестинских позиција, једна је погодила фабрику у Сдероту, пет је експлодирало по пустим ливадама, док је преостале оборио противракетни систем "Ајрон доум".
У прилично хаотичну ситуацију, током дана, укључио се Исламски џихад, који је запретио ескалацијом насиља и "неизбежним сукобима у данима који долазе".
Портпарол Хамаса Хазем Касем је сукобе код Ал Аксе назвао "верским ратом" и позвао Палестинце на сукобе са израелским снагама.
Сукоби који су избили у среду пре подне наставак су тензија које трају још од почетка рамазана. Полиција од почетка рамазана дозвољава верницима да преко ноћи остану само у комплексу изван џамије.
У притвору се нашао и Рафаел Морис, челник покрета названог Повратак на Брдо храма, који је, као што то чини већ годинама, најавио жртвовање јагњета на том месту. Ухапшена су и два припадника ове организације, који су покушали да прошверцују јагње кроз Лавља врата у Јерусалиму.
На најаве жртвовања реаговао је и Хамас, који је упозорио не неће стајати по страни.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.