Izvor: RTS, 05.Apr.2023, 06:06

Зеленски у посети Пољској; Хабек: Немачка не сме да постане страна у рату у Украјини

Рат у Украјини – 405. дан. Док се ишчекује контраофанзива украјинских снага у Бахмуту, обе стране трпе велике губитке. Председник Володимир Зеленски допутовао је у Пољску. Руске снаге саопштиле су да се украјински ударни дрон срушио близу нуклеарке Запорожје. Немачки >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << вицеканцелар и министар економије Роберт Хабек изјавио је да Немачка не сме да постане страна у рату у Украјини.
У Бахмуту и Руси и Украјинци имају велике губитке, у људству и техници. Украјинске резервне снаге распоређују се у околини града, спремајући контранапад. Ако Бахмут падне, отвориће пут руским војницима према Славјанску и Краматорску, што би их приближило потпуном освајању Доњецке области.

На мети руских дронова поново је била и лука Одеса. Шеф украјинске дипломатије Димитро Кулеба из Брисела где је Финска формално примљена у НАТО, поручује да за евроатлантску безбедност нема бољег решења од чланства Украјине у Алијанси.
САД обећавају додатних 2,6 милијарди долара у оружју и муницији.
Шеф финске дипломатије Пека Хависто предао је у Бриселу документ о приступању те земље Северноатлантској алијанси америчком државном секретару Ентонију Блинкену. Хелсинки наглашава да ће "интензивно радити на томе да осигура чланство Шведске у НАТО-у." 
Руска економија остала је стабилна упркос санкцијама, оценио је председник Владимир Путин на састанку Државног савета за развој индустрије.
"Сви схватамо да ће санкције, наравно, дуго трајати. Зато су, уз приоритетне мере за замену увозних технологија и производа, потребне и средњорочне и дугорочне трансформације усмерене ка стратешким циљевима сувереног развоја земље", навео је Путин.
Москва сматра Европску унију непријатељском организацијом, каже министар Сергеј Лавров, истичући да је Брисел сам крив што је изгубио Русију. Оптужује Запад да жели да забије клин између Русије и Кине. Шеф европске дипломатије Жосеп Борељ не одговара на оптужбе Москве, али тражи од Пекинга да престане да подржава Русију.
Руски истражитељи званично су оптужили 26-годишњу Дарју Трепову за тероризам због убиства утицајног војног блогера Владлена Татарског. У поклон пакету који му је предала Трепова, у кафићу у Санкт Петербургу у недељу, била је бомба у чијој експлозији су повређене 32 особе.
Новинар Волстрит џорнала Еван Гершкович, који је прошле недеље ухапшен и оптужен за шпијунажу у Русији, састао се са својим адвокатима, рекла је главна уредница Ема Такер у поруци члановима редакције листа.
У покушају да пронађу сопствено место у новонасталим околностима и превладају тешкоће, у Пекинг иду шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен и француски председник Емануел Макрон. Очекује се да ће с кинеским председником Си Ђинпингом разговарати о мировном плану Пекинга за решење украјинске кризе, односима с Москвом, као и о економској сарадњи Уније и Кине.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.