Izvor: RTS, 03.Apr.2023, 09:27

Ђедовић: ЕПС пре свега треба да буде произвођач, а не трговац струјом

ЕПС је стабилизовао производњу и од Нове године не увози струју, али због најављеног преласка у "акционарско друштво" поново је главна тема у јавности. Прошле седмице Надзорни одбор ЕПС-а није усвојио одлуку о трасформацији у акционарско друштво, јер се синдикат >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << успротивио изменама статута предузећа.
Већ је поручено да нема приватизације ЕПС-а, да нема отпуштања запослених и да следи само промена правне форме која је донета још 2014. године. 
"Конкретно то значи да се боље уреде односи државе и управљања. Да држава постави стратешке циљеве, а управљање кроз Надзорни и Извршни одбор те циљеве спроводи", објаснила је у разговору за РТС министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.
ЕПС је сада произвођач и трговац струјом. Синдикат ЕПС-а тврди да новим статутом и преласком у акционарско друштво предузеће губи статус трговца и остаје само произвођач струје. Поред тога, тврде да би Скупштина предузећа имала само једног члана, министра рударства и енергетике, и да би та Скупштина постављала и представнике свих извршних функција, укључујући и генералног директора.
"То су дезинформације. Данас је ЕПС претежно трговац, а не произвођач. Да бисмо заштитили интересе грађана, ЕПС-у пре свега треба да општа делатност буде производња, а наставиће да се бави трговином вишкова производње. ЕПС има једног акционара – државу и намеравамо да тако и остане. Држава је једна, један акционар, један глас. Није тачно да Скупштина бира директоре, већ то чини Надзорни одбор. Скупштина има редуцирана овлашћења, доноси стратешке одреднице, а и за то је потребна одлука Владе, већина одлука се преноси на Надзорни одбор. Ми идемо ка модерном корпоративном управљању, идемо ка професионализацији", нагласила је министарка Ђедовић.
На опаску да и домаћи стручњаци сматрају да тај концепт није добро решење, министарка рударства и енергетике каже да је струка за дубинске промене у ЕПС-у, јер се дошло до тачке када је то неминовно.
"Да је струка против, такође су дезинформације, јер у научном савету седе декани Машинског, Електротехничког, Рударског и Технолошко-металуршког факултета у Београду, Техничког факултета у Новом Саду, институтâ 'Михајло Пупин' и 'Никола Тесла' и нико од њих се није изјаснио против трансформација. Струка је апсолутно за промене, за промене набоље, да имамо предузеће које ће пословати за рад и у интересу грађана", рекла је Ђедовићева.
На седници Надзорног одбора ЕПС-а прошле седмице није прошла трансформација предузећа у акционарско друштво због противљења синдиката, седница је одржана и данас а наставиће се и сутра.
"Што се тиче синдиката као и свих који се променама опиру, сви се они боре за своје положаје и бенефиције, а не за запослене. Држава ће заштитити раднике, и сви они који раде добро не морају да брину. Овде је пре свега реч о руководству", рекла је министарка.
И ММФ инсистира на реформама, анализу праве и норвешки стручњаци.
"Председник је још у децембру објаснио зашто се угледамо на Норвежане, па зато што је њихов енергетски систем у рукама државе и врло ефикасно управљају. Без домаћег знања нема трансформација и промена и сврха реформи је да имамо бољи систем, али где је та памет до сада. Овде се не ради о личним променама, нама је потребан систем, не говоримо о личним, персоналним решењима. Рок за то је био јуче и оно што нисмо урадили 2014. морамо да урадимо сада", рекла је Ђедовићева. 
Од маја поскупљују и струја и гас, то је друго поскупљење у овој години, најављно је треће од новембра.
"То зависи од успешности ЕПС-а, трудимо се да поскупљења буду минимална и водићемо се тиме да заштитимо грађане и нашу привреду", поручила је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.