Izvor: RTS, 31.Mar.2023, 06:05

На њивама пољопривредници могу сами, али се са електронском регистрацијом газдинства озбиљно муче

Регистрација и обнова регистрације пољопирвредних газдинстава, без које пољопривредници не могу да конкуришу за субвеницје, од ове године обавља се искључиво електронски, преко е-Аграра. То за старије пољопривреднике са недовољно информатичког знања, каквих >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је највише у руралним срединама на југу Србије, представља велики проблем.
У њиве и око оваца и крава могу сами, aли за обнову регистрације газдинства електронским путем потребна им је помоћ, a регистровано газдинство услов је за субвенције.

"Имам танак, нов телефон, али никако не може да избаци ђта ми треба. Морам уз помоћ општине, идем тамо тражим да ми помогну да бих узела субвенцију", истиче Слађана Божиновић из села Округлица.
Новине у регистрацији газдинства предвиђају да пољопривредници отворе имејл адресу, учитају у телефон новије генерације апликацију преко које улазе у еАграр и да затим наставе регистрацију уз идентификациони код по који иду у пошту или пољопирвредну стручну службу.
Углавном се не сналазе сами, па траже помоћ у општини.
"Како ћу кад не знам, стар сам, неписмен, имам осам разреда школе. Зет ми је дао телефон, али бадава кад не знам", каже један пољопривредник.
Његов колега сматра да је нови начин регистрације пољопирвредних газдинстава "малтретирање људи" и да није у реду.
У Министарству пољопривреде кажу да су нарочито због старих и оних који нису технолошки писмени обезбедили додатну подршку Пољопривредних саветодавних служби које покривају целу територију Србије, а предвиђене су и теренске посете онима који нису у могућности да дођу у Пољопривредну службу.
Пререгистрацију треба завршити до краја јавних позива за субвенције Како је у општини Сврљиг, са 2.500 пољопирвредних газдинстава и претежно старим становништвом са недовољно информатичког занања, само једна особа из Пољопривредне службе, сама општина укључила се у овај посао.
"Људи су са руралног подручја где често немају мобилну телефонију и нема интернета. Сви смо подређени обнављању газдинстава и пријављивању у еАграр. Мобилисали смо све људе, неколико их ради само на тим пословима како би људима помогли", истиче Татјана Лазаревић из Скупштине општине Сврљиг.
Проблем је препознао и Одбор за пољопривреду Скупштине Србије.
"Подржали смо еАграр, али смо дали могућност да то буде један од начина да се пререгиструје газдинство, не једини начин. Тражили смо до априла 2024. да се тај рок продужи, да могу да раде прергистрацију и да се прилагоде на еАграр. Надлежно министарство је добило те закључке и није их прихватило", каже народни посланик и члан Одбора за пољопривреду Милија Милетић.
Пререгистрацију треба завршити до краја јавних позива за субвенције, што је, зависно од позива, до половине априла или маја. У супротном, остаће без ових давања.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.