Пет доктора наука добило је уговоре путем конкурса „Право на прву шансу“

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Okt.2022, 10:00

Пет доктора наука добило је уговоре путем конкурса „Право на прву шансу“

Пет доктора наука добило је уговоре путем конкурса „Право на прву шансу“, чиме им је пружена прилика да реализују научна истраживања на високообразовним институцијама у покрајини. Покрајински секретаријат за високо образовање је за тај програм овог пута издвојио више од >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << осам милиона динара. Фото: PrtSc/YouTube/РТВ
Након докторске дисератације из теорије уметности и медија, Соња Јанков је остала верна уметности и када је у питању истраживање са којим је аплицирала на конкурс „Право на прву шансу“. Одлучила се за интермедијално истраживање на тему, како савремени уметници цитирају дизајн. Истиче да јој је добијање уговора велики подстрек за даља истраживања.
„Јако добра пракса за младе докторе наука они који већ нису у звању и који не раде докторат у својој матичној институцији не знам колико заиста имају прилике да се укључе у тако неке пројекте, знам да Министарство има неке пројекте, али су они ограничени годиштем или пређашњим искуством тако да је ово заиста феноменално за нас који крећемо тек у нове авантуре“, рекла је Соња Јанков.
Једна од добитница уговора је и Амела Грекса, која је докторске студије завршила на Пољопривредном факултету у Новом Саду, а за конкурс „право на прву шансу“ пријавила се са истраживањем, на којем ради годинама – испитивање потенцијала за примену кишних вртова у циљу третирања и прикупљања атмосферске воде на територији Новог Сада. „То је тема којом се бавим већ неколико година уназад како у свом научноистраживачком раду тако и у пракси. Циљ ми је да некако популаризујем ова решења и да се баш управо на територији Новог Сада некада у будућности оваква решења примењују обзиром на то да су мултидисциплинарна односно мултифункционална и односи се првенствено на поплаву урбаних поплава“, казала је Амела Грекса.
„Данас смо учинили један корак да оне који нису препознати у потенцијалима института и факултета да им дамо прву шансу и на неки начин инспиришемо и зајендицу да искористи њихово знање и ентузијазам“, закључио је Зоран Милошевић, Покрајински секретар за високо образовање и научноистразивачку делатност.
Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност за реализовање програма издвојио је више од осам милиона динара, а уговоре је добило пет доктора наука, који ће у сарадњи са факултетима и другим научним институцијама у наредних годину дана реализовати своја истраживања.
Šta vas danas očekuje u Novom Sadu? (Petak, 7.10.2022.)


Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пет доктора наука добило је уговоре путем конкурса „Право на прву шансу“ се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.