Izvor: RTS, 13.Mar.2024, 07:04

Преваре при изнајмљивању станова нису реткост – како се заштитити пре плаћања

Младић и девојка осумњичени су да су узимали депозит за издавање туђих станова. На тај начин су, како се сумња, узели око 300.000 динара од преварених закупаца, а Треће основно јавно тужилаштво поднело је оптужни предлог против њих.
Преварено је осам >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << особа, од чега су три странца. Они су, како се сумња, у договору са мушкарцем Ј. П. на текући рачун девојке Л. И. уплаћивали од 20.000 до 70.000 динара на име депозита за изнајмљивање станова на Новом Београду, Kарабурми и у другим деловима Београда, од децембра прошле до јануара ове године.
Двоје оптужених су станове оглашавали у огласима и тако су стекли противправну имовинску корист од скоро 312.000 динара. Треће основно јавно тужилаштво у Београду предложило је да се девојци продужи притвор.
Kако је мушкарац у бекству и напустио је Србију, у потрагу је укључен и Интерпол. По уплати аванса, мушкарац се више није јављао на телефон.
"Тужилаштво је дошло до сазнања да је мушкарац који је окривљени слао оштећенима преко Вотсапа доказе да је он власник тог стана. Међутим, ти докази су били фалсификовани, имајући у виду да им је достављао изводе из катастра непокретности, али са измењеним подацима. Тако да смо суду предложили да их огласи кривим и изрекне новчане казне и казне затвора јер је за ово кривично дело предвиђена новчана казна и казна затвора", истиче пи-ар Трећег основног јавног тужилаштва у Београду Тамара Башић.
Потписивање уговора једини начин да не дође до преваре У овом случају мамац је највероватније била нижа закупнина, могуће и журба да се обезбеди кров над главом.
Шта год да је, једини начин да не постанете жртва преваре јесте да пре плаћања погледате некретнину, са власником стана закључите уговор и прецизирате све, па чак и услове под којима се исељавате.
"Наш савет јесте да користе услуге професионалаца, да овере уговор код јавног бележника, односно потпис, да тај уговор пријаве Пореској управи, да се пријаве у полицији, да депозит који дају дају за оно што је реално, да дају за шта је написано, да имају у уговору тај ексклузивитет, да имају у уговору пореску клаузулу. Само да користите законски дозвољена средства и да се понашамо у складу са законом", наглашава агент за некретнине Милић Ђоковић.
Шта је најбоље решење у потрази за станом Kада тражите стан најбоља одлука је – препорука или агенција. У супротном, превареним грађанима преостаје приватна парница.
"Они могу против тих лица која су се бавила тим радњама да покрену парнични поступак у коме ће потраживати ту своју штету коју су претрпела. Да грађанима буде у потпуности јасно – кривични поступак који ће држава могуће водити против ових лица и њихово обештећење нема везе једно са другим", каже адвокат Иван Станикић.
Превара је једно од најчешћих кривичних дела која се процесуирају у тужилаштву.
Окривљени користе фалсификоване уговоре о купопродаји станова и кућа преминулих.
У овом тренутку, Тужилаштво у сарадњи са Управом криминалистичке полиције спроводи велику акцију хапшења свих починилаца, а за сада су идентификоване 24 особе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.