Izvor: RTS, 19.Feb.2024, 06:57

Украјинска одбрана држи своје позиције у Запорожју; руска војска напредује после Авдејевке

Рат у Украјини – 726. дан. Настављају се борбе на свим фронтовима у Украјини. Кијев тврди да држи позиције у Запорожју, Руси наводе да су након заузимања Авдејевке напредовали још скоро девет километара. Украјинска војска наводи да је оборила два руска авиона на источном >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << фронту. Путин истиче да је Русија спремна на окончање сукоба, али да Кијев то не жели. Зеленски каже да је Украјина потписала безбедносне споразуме с Француском и Немачком, али и да их је договорила с још неколико земаља.
Након интервјуа америчког новинара Такера Карлсона с лидером Русије, захтев за интервју с председником САД Џозефом Бајденом сада је упутио руски новинар Дмитриј Кисељов.
Генерални директор медијске групе "Расија севодња" каже да је послао захтев Белој кући за интервју с Бајденом како би се наставио дијалог  двеју земаља. 
Руске оружане снаге су, током заузимања Авдејевке напредовале готово девет километара дубоко у положаје украјинских оружаних снага, саопштило је руско министарство одбране.
Истиче се да сада укупна површина територије под контролом руске војске износи 31,75 квадратних километара.
Кијев пак тврди да је ситуација у сектору Запорожја стабилна, а да одбрамбене снаге Украјине држе своје позиције. Такође, тврде и да би руској војсци било веома тешко да пробије украјинску одбрану, због посебних природних услова и изграђених утврђења.
Владимир Путин поручује да је Русија спремна да мирним путем оконча сукоб у Украјини, али да нема знакова да и Кијев то жели.
Путин посебно указује да Украјина наставља да добија новац од Русије за транзит гаса у Европу, упркос непријатељствима и да о томе мало ко прича.
У исто време Володимир Зеленски потрђује да је Украјина договорила безбедносне споразуме са још неколико земаља. 
Наглашава да су већ потписани споразуми са Француском и Немачком, што је моћно оруђе за подршку Украјини. 
Што се Европе тиче високи представник за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ сматра да  Европска уније треба да се припреми за дуг период тензија са Русијом и да због тога мора да развија своју одбрану.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.