Kings Of Strings na Gitar Artu

Izvor: B92, 21.Nov.2011, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kings Of Strings na Gitar Artu

Internacionalni Gitar Art (Guitar Art) festival biće održan u Beogradu od 16. do 21. marta, a okupiće više od 60 umetnika iz sveta, među kojima i majstore gitare trio Kings of Strings, najavili su danas organizatori.

Koncert trojice svetski priznatih gitarista okupljenih u triju Kings of Strings - Tomija Emanuela (Tommy Emmanuel), Vlatka Stefanovskog i Štokela Rozenberga (Stochelo Rosenberg) biće održan u Sava centru 17. marta.

Tomija Emanuela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svet prepoznaje kao jednog od najvećih gitarista današnjice o čemu svedoče i priznanja magazina Rolling Stone i Guitar Player, nominacije za nagradu Grammy ili pohvale kolega sa kojima je sarađivao poput Erika Kleptona, Džoa Satrianija, Stivija Vondera ili Stiva Vaja koji je pre par godina izjavio da je Emanuel „najbolji gitarista na svetu".

I otac električne gitare, legendarni Les Pol za Emanuela je 2008. godine rekao da „ima sve predispozicije da bude zaista najveći". Australijski gitarista ipak dosta je skromniji povodom svog učešća u „Kings of Strings": „Ovo je velika čast i bio sam uzbuđen kad mi je predloženo da budem deo ovakvog sastava. O Štokelu sam znao sve već dugi niz godina i želeo jako da sviramo zajedno, a kad sam otkrio Vlatkovo sviranje bio sam oduševljen! Naučio sam mnogo tog od Vlatka u poslednje vreme".

Stefanovski je praktično sinonim za gitaru na Balkanu, koji je od osnivanja kultne grupe „Leb i sol" kao autor ostavio neke od najvećih pesama sa ovih prostora poput „Čuvam noć od budnih", „Kao kakao", „Talasna dužina", „Nisam tvoj" ili nezaboravne gitarske izvedbe tradicionalnih tema „Jovano, Jovanke" i „Uči me majko, karaj me".

Saradnju sa dvojicom svetskih majstora, Vlatko doživljava kao priznanje: „Trebalo je da prođe 40 godina da stignem ovde gde sam, da mogu da sviram sa najboljima na svetu. Osećam se kao da sam vežbao sve ovo vreme, i to ne samo svirao, već i život izučavao".

Za Štokela Rozenberga mnogi danas tvrde da je prevazišao i svog uzora, legendarnog Đanga Rajnharta (Django Reinhardt), jer je gitaru počeo da svira „tek" deset godina da bi već u 12. osvojio svoju prvu veliku nagradu u rodnoj Holandiji. Štokelo sa porodičnom grupom „The Rosenberg Trio" danas iza sebe ima 20 studijskih i koncertnih albuma, nagrade magazina „Guitarist", te brojne nastupe širom sveta od „North Sea Jazz" festivala do njujorškog Karnegi hola. Vlasnik teme i apsolutnog gitarskog standarda, numere „For Sephora".

Ulaznice za koncert Kings of Strings su u prodaji, po cenama u rasponu od 1.590 do 2.990 dinara.

Posle nastupa u Beogradu, trio će krenuti na turneju po gradovima jugoistočne Evrope, a na tim koncertima predstaviće nekoliko različitih muzičkih žanrova i stilova sviranja akustične gitare.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kings of Strings na Guitar Art festivalu

Izvor: Popboks, 21.Nov.2011

Međunarodni, 13. po redu, Guitar Art festival održaće se u Beogradu od 16. do 21. marta 2012. godine. Festival pod sloganom Kontinenti predstaviće više od 60 umetnika iz svih delova sveta, a posebno mesto u programu zauzeće trio svetski priznatih majstora gitare Kings of Strings koji čine...

Nastavak na Popboks...

Kings of Strings na Guitar art festivalu

Izvor: Mondo, 21.Nov.2011

Međunarodni, 13. po redu, Guitar Art festival održaće se u Beogradu od 16. do 21. marta 2012. godine.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.