Šta su posledice nasilnih video igara?

Izvor: Prva.rs, 05.Avg.2014, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta su posledice nasilnih video igara?

Te igrice, namenjene prvenstveno odraslim, negativno utiču na mlade o tome kakvu sliku imaju o sebi, što kasnije u stvarnosti dovodi do velikog egoizma, naveli su naučnici sa američkog Univerziteta u Nju Hempširu u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Personaliti end Sajkolodži.
Prethodno istraživanje istih naučnika 2012. godine navodi da nasilne video igrice podstiču tinejdžere da budu neoprezni u vožnji.
"Sadašnja studija je važna jer pored toga što video igrice podstiču >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << agresivnost, podstiču i konzumiranje alkohola i duvana, rizično seksualno ponašanje i neopreznost u vožnji", rekao je Džejms Serdžent, koautor istraživanja i dodao da mladi mogu da se identifikuju sa sociopatskim likovima video igrica.
Naučnici su ispitali 5.000 mladih koji igraju video igrice. Učesnici studije su tokom četiri godine odgovarali na pitanja naučnika.
Istraživači su zaključili da video igrice koje veličaju nasilje su, između ostalih, "Grand Theft Auto", "Manhunt" i "Spajdermen".
Oni navode da su te igrice povezane sa širokim spektrom rizičnog ponašanja mladih. Tinejdžeri postaju buntovniji i skloniji da sami traže neku opasnu situaciju.
Taj rizik je isti kod dečaka i devojčica a povećan je u slučaju u kojima se u video igricama posebno veličaju asocijalni likovi.
Izvor: novimagazin

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Oprez: Nasilne video igre povećavaju rizik za delikvenciju i alkoholizam

Izvor: Vesti-online.com, 06.Avg.2014, 09:06

Nasilne video igrice, koje veličaju sociopatiju, povećavaju rizik za delinkvenciju i druga rizična ponašanja, kao što su konzumiranje duvana i alkohola među mladima, saopštili su naučnici u novoj studiji objavljenoj u SAD...Te igrice, namenjene prvenstveno odraslim, negativno utiču na mlade...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.