Komandant mornarice prešao kod Rusa

Izvor: B92, 02.Mar.2014, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komandant mornarice prešao kod Rusa

Moskva -- Komandant ukrajinske mornarice Denis Berezovski priklonio se proruskim vlastima u Krimu, dan nakon što ga je na to mesto postavio v.d. predsednika Ukrajine.

Berezovski je u televizijskom obraćanju iz krimskog sedišta Ruske crnomorske flote poručio da se zakleo na vernost narodu Krima, preneo je AP.

"Ja, Denis Berezovski zaklinjem se na vernost narodu Krima i preuzimam na sebe obavezu da ga štitim, kao što propisuje zakon", izjavio je Berezovski, a prenosi Glas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rusije.

Ukrajinska Autonomna Republika Krim potvrdila je danas da je većina ukrajinskih vojnih jedinica stacioniranih na Krimskom poluostrvu izrazila podršku legitimno izabranim proruskim vlastima.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane negiralo je ranije izveštaje ruskih medija o mirnom preuzimanju vojnih jedinica od strane snaga lojalnih krimskoj vladi, izveštavaju RIA Novosti.

Krimske vlasti, međutim, danas ističu da je većina ukrajinskih jedinica stala na stranu proruskih snaga "bez ijednog ispaljenog metka", upozoravajući komandante nekoliko jedinica koje su ostale verne Kijevu da će biti podvrgnuti krivičnoj odgovornosti ukoliko odbiju da se predaju.

"Upozoravam komandante koji primoravaju svoje potčinjene da preduzimaju nelegalne akcije, da će biti kažnjeni prema postojećim zakonima", navodi se u saopštenju krimskog premijera Sergeja Aksenova.

Krimska vlada je prethodno saopštila da je desetak vojnih brodova ukrajinske mornarice napustilo pomorsku bazu u Sevastopolju, očigledno po naređenju iz Kijeva.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Ukrajine Igor Tenjuh smenio je kontra-admirala Denisa Berezovskog sa mesta komandanta ukrajinske Ratne mornarice, javile su agencije, izveštavajući i da je u Simferopolju formirana Ratna mornarice Krima za čijeg je komandanta imenovan upravo Berezovski.

"Zbog nesposobnosti da organizuje komandovanje vojskom u ekstremnim uslovima, odlukopm v.d. ministra odbrane Ukrajine, kontra-admiral Berezovski smenjen je sa dužnosti komandanta RM Oružanih snaga Ukrajine", rečeno je agenciji Interfaks-Ukrajina u pres službi Ministarstva odbrane.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je potreban materijal za pravosudnu ocenu postupka Berezovskog predala Tužilaštvu, kao i da je za v.d. komandanta RM Ukrajine postavljen kontra-admiral Sergej Gajduk.

Interfaks je javio i da je premijer AR Krim Sergej Aksjonov saopštio da je formirana krimska RM i da je Berezovski postavljen za njenog komandanta.

Aksjonov je, kako prenosi Itar-Tass, rekao tom prilikom da je ovo istorijski događaj i da je moguće da današnji datum bude obeležavn kao dan krimske mornarice.

Krimski premijer je naredio "svim vojnicima RM Ukrajine, koji služe na teritoriji Sevastopolja, da ne izvršavaju nikakve odluke, naredbe i naloge samoproglašenih organa i funkcionera Ukrajine".

"Ne primajte nikakve naredbe o primeni oružja do dobijanja mojih posebnih naloga", rekao je Aksjonov, dodajući da je "potrebno obezbediti da se izričito poštuju i sprovode njegove naredbe kao vrhovnog komandanta AR Krim i Sevastopolja".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Komandant mornarice prešao kod Rusa

Izvor: Akter, 02.Mar.2014

Samo dan pošto je stupio na dužnost, komandant ukrajniske mornarice Denis Berezovski stavio se u službu novoformirane vlasti Krima, prenosi britanski Gardijan

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.