Vođi organizacije Obraz dve godine zatvora

Izvor: Studio B, 20.Apr.2011, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vođi organizacije "Obraz" dve godine zatvora

Vođa organizacije "Obraz" Mladen Obradović osuđen pred Višim sudom u Beogradu na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda tokom Parade ponosa 10. oktobra prošle godine.

Ostalih 13 optuženih osuđeno je na kazne zatvora od osam meseci do godinu i po dana. Sud je ukinuo pritvor desetorici optuženih, koji im je određen posle hapšenja na dan Parade ponosa, a pritvor će im biti uračunat u kaznu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
Sudija Danko Laušević rekao je da je Mladen Obradović sa još trojicom kolovođa organizovao nerede, odredivši grupe koje će činiti nasilje radi izazivanje mržnje na diskriminatorskoj osnovi.

U neredima na beogradskim ulicama 10. oktobra prošle godine povređeno je više od 140 ljudi, od kojih 124 policajca i pričinjena je velika materijalna šteta.

Laušević je rekao da je sud proglasio optužene krivim jer su početkom oktobra u stanu u Bulevaru Mihajla Pupina kolovođe Mladen Obradović, Damir Grbić i Krsta Milovanović održali sastanak na kojem su odredili vođe grupa za izazivanje nasilja. S

udija je naveo da je u neredima povređeno više policajaca i građana i pričinjena velika materijalna šteta.

Laušević je dodao da je Obradović koordinirao grupe do hapšenja 10. oktobra ujutro, a da je koordinaciju posle hapšenja preuzela njegova supruga Jelena. Milovanović i Grbić osuđeni su na po godinu i po dana zatvora, a Obradovićeva supruga Jelena Obradović osuđena je na godinu dana kućnog pritvora.

Na po 10 meseci zatvora osuđeni su Miloš Popović, Marko Lazarević, Dušan Ilić, Igor Marinković, Nikola Vidović, Srđan Savović i Aleksandar Živković.

Na godinu dana zatvora osuđeni su Goran Andrejv i Mladen Milisavac, a Dobrica Radonjić osuđen je na osam meseci zatvora.

Sudija Danko Laušević rekao je da su Marinković i Vidović "simpatizeri Obraza i pripadnici grupe skinheds".

Optuženi imaju pravo žalbe Apelacionom sudu na prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu. Tokom izricanja presude bilo je pojačano prisutvo policije, a pre izricanje presude u sudnici je raširen transparent na kome je pisalo "Branimo Obraz otačestva".
Pogledaj vesti o: Organizacija Obraz

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.