Ukinuta presuda Mladenu Obradoviću, vođi zabranjenog Obraza

Izvor: Blic, 01.Feb.2013, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinuta presuda Mladenu Obradoviću, vođi zabranjenog "Obraza"

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je vođa Obraza Mladen Obradović bio osuđen na dve godine zatvora zbog učestvovanja u sprečavanju održavanja "Parade ponosa" oktobra 2010. i vratio predmet Višem sudu u Beogradu na ponovno suđenje.

Presuda je ukinuta i za još 13 Obradovićevih saradnika iz Obraza, među kojima je i njegova supruga koja je bila osuđena na godinu dana kućnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pritvora.

Kao razlog za ukidanje presude se navodi da je ona doneta "uz bitnu povredu" odredaba krivičnog postupka, jer nije potpuno ni pravilno utvrđeno činjenično stanje. Presuda je, kako je navedeno iz suda, nerazumljiva, dok u obrazloženju presude nisu dati jasni razlozi o odlučnim činjenicama.

"Zbog toga se ni činjenično stanje za sada ne može uzeti kao pravilno i potpuno utvrđeno, a time ni ispitati pravilnost primene krivičnog zakona", navedeno je u obrazloženju Apelacionog suda.

Viši sud u Beogradu je u aprilu prošle godine osudio Obradovića i još 13 osoba zbog izazivanja nereda tokom Parade ponosa u Beogradu 2010.

Ukinutom presudom Višeg suda, Obradović je na dve godine osuđen zbog nasilničkog ponašanja.

Osim njega, kaznom zatvora u trajanju od po 10 meseci osuđeni su Miloš Popović, Marko Lazarević, Dušan Ilić, Igor Marinković, Nikola Vidović, Srđan Savović i Aleksandar Živković. Dobrica Radonjić je osuđen na osam meseci, dok su Damir Grbić i Krsto Milovanović osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po godinu i šest meseci.

Kaznom zatvora od po godinu dana osuđeni su Mladen Milosavac i Goran Andrejev, dok je Jelena Obradović osuđena na godinu dana kućnog zatvora.

Obradović je osuđen kao sekretar udruženja građana "Srpski otačastveni pokret Obraz" jer je početkom oktobra 2010, kao kolovođa zajedno sa ostalim pripadnicima te organizacije, održavao sastanke u cilju dogovora oko sprečavanja održavanja "Parade ponosa".

Kako je navedeno u obrazloženju prvostepene presude to je učinjeno u okviru kampanje "Čekamo vas" kako bi izazvali mržnju i netrpeljivost zasnovanu na diskriminatorskom osnovu.

U sukobima protivnika gej parade i policije, 10. oktobra 2010. godine u Beogradu je povređena 141 osoba. Privedeno je 207 ljudi.

SDU: Udar na temelje zemlje

Socijaldemokratska unija ocenila je danas da ukidanju presude Obradoviću predstavlja najnoviji u nizu poraza pravde i borbe za moderno i građansko društvo u Srbiji.

Ta stranka u saopštenju navodi i da "bez obzira koji su motivi i formalni razlozi za ono što se dogodilo ovo je svakako mračan dan za pravdu u Srbiji".

"Iako nismo videli obrazloženje presude, pa se stoga ne zna da li je ovaka odluka donesena zbog toga što je formalno povređena procedura, ono što je svakako očigledno je da je nasilje, koje se dogodilo a za koje je optužen vođa Obraza, video ceo svet", dodaje SDU.

Ta stranka smatra i da "ovo nije bio privatni incident već organizovani linč koji se odvijao pred očima javnosti" i ocenjuje da "današnja presuda nije samo jedna u nizu odluka nadležnog suda već je i udar na same temelje ove zemlje".

Povezane vesti: Vođa "Obraza" Mladen Obradović osuđen na 10 meseci zatvora Sutra presuda vođi "Obraza" Vođi "Obraza" presuda do kraja marta Suđenje Mladenu Obradoviću odloženo za 5. mart Parola “Čekamo vas” je poziv na linč

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ukinuta presuda vođi Obraza Mladenu Obradoviću

Izvor: Radio 021, 01.Feb.2013

Ukinuta je presuda Mladenu Obradoviću, vođi zabranjenog Obraza, od 2 godine zatvora zbog nereda na Paradi ponosa 2010.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.