Ukinuta presuda Mladenu Obradoviću

Izvor: RTS, 01.Feb.2013, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinuta presuda Mladenu Obradoviću

Apelacioni sud ukinuo Mladenu Obradoviću, vođi zabranjenog Obraza, presudu od dve godine zatvora zbog nereda na Paradi ponosa 2010. Kao razlog za ukidanje presude navodi se da je ona doneta "uz bitnu povredu" odredaba krivičnog postupka, jer nije potpuno ni pravilno utvrđeno činjenično stanje.

Drugostepeno krivično veće Apelacionog suda ukinulo je presudu Mladenu Obradoviću, vođi zabranjenog Obraza, od dve godine zatvora zbog nereda na Paradi ponosa 2010. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine.

Apelacioni sud je poništio presudu Višeg suda u Beogradu donetu 20. aprila 2011. i predmet vratio na ponovno odlučivanje, jer, kako se navodi u obrazloženju, prvostepena presuda je doneta uz povrede odredaba krivičnog postupka.

Presuda je ukinuta i za još 13 Obradovićevih saradnika iz Obraza, među kojima je i njegova supruga koja je bila osuđena na godinu dana kućnog pritvora.

Apelacioni sud navodi da je prihvatio žalbe branilaca Obradovića i drugih okrivljenih u ovom predmetu, jer je prvostepena presuda doneta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, da je prvostepena presude nerazumljiva i da u njenom obrazloženju nisu dati jasni razlozi o odlučnim činjenicama.

Obradović je zajedno sa još 14 pripadnika Obraza bio osuđen za izazivanje nereda i nasilničko ponašanje. Dobio je maksimalnu kaznu od dve godine zatvora, dok su ostali dobili kazne između jedne godine i šest meseci zatvora. Obradovićeva supruga Jelena bila je osuđena na godinu dana kućnog zatvora.

Prvostepenom presudom koja je ukinuta oni su bili proglašeni krivim za izazivanje nasilja, mržnje i netrpeljivosti zasnovanih na diskriminatorskoj osnovi, na ulicama Beograda 10. oktobra 2010. godine u okviru kampanje "Čekamo vas".

U presudi je bilo navedeno i da su tom prilikom doveli do nasilja u kome je povređeno više pripadnika policije i pri čemu je glavnom gradu pričinjena velika materijalna šteta.

Sredinom novembra 2012. godine Apelacioni sud u Beogradu je ukinuo još jednu prvostepenu presudu kojom je na 10 meseci zatvora vođa Obraza bio osuđen zbog rasne i druge diskriminacije.

Inače, Ustavni sud Srbije je u junu 2012. godine zabranio organizaciju "Obraz".
Pogledaj vesti o: Mladen Obradović

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.