Izvor: S media, 14.Dec.2011, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo zatražilo zabranu "Obraza" (VIDEO)

U Ustavnom sudu Srbije danas je održana javna rasprava o predlogu Republičkog tužilaštva za zabranu klerofašističke organizacije Obraz.

Posle javne rasprave biće zakazana sednica Ustavnog suda na kojoj će biti odlučeno o predlogu da Obraz bude zabranjen.

Tužilaštvo je zatražilo da se Obraz zabrani i briše iz registra, kao i da se sva buduća udruženja i grupe koje žele da nastave aktivnosti Obraza smatraju nelegalnim da bi se sprečilo da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << aktivisti Obraza zaobidju presudu o zabrani i registruju nova udruženja sa istom svrhom i ciljem i tako uspostavili kontinuitet sa Obrazom.

Vođa "Obraza" ponovo pred sudom

Suđenje Obradoviću: "Čekamo vas" poziv na linč!

Vođi Obraza dve godine zatvora! (VIDEO)

"Obraz svojim delovanjem ugrožava temeljne principe demokratije i zato je zabrana te organizacije opravdana i u skladu je sa Konvencijom UN o ukidanju iskriminacije", rekla je u raspravi zamenica Republičkog tužioca Gordana Janjićijević.

Istakla je da se "ograničavanjem" Obraza ne bi podrivalo pravo na udruživanje, jer se postavlja opravdano pitanje do koje se mere mogu braniti prava udruženja koja demokratske principe koriste da bi podrivala ustavni poredak.

Ona je kazala da pozivi na mržnju i diskriminaciju nisu ostali samo na rečima i na sajtu Obraza.

"Pretnje nisu ostale samo na rečima. Obraz je prekinuo dodelu novogodišnjih paketića Pentekostalne crkve sa pozivima 'Ubij, zakolji, da sektas ne postoji'. Prekinuli su skup Žena u crnom povicima 'Nož, žica, Srebrenica' i "Ubij šiptara'. Prekidali su projekcije filmova...", kazala je Gordana Janjićević.

Ona je posebno istakla učešće vodje Obraza i njegovih čelnika u neredima tokom Parade ponosa 2010. godine kada je povredjeno više od 140 ljudi, od kojih više od 120 policajaca.



Obradović: Ne vidim nijedan pravni razlog za zabranu Obraza


Vođa Obraza Mladen Obradović izjavio je da ne vidi nijedan pravni razlog za zabranu rada tog udruženja i da će ono nastaviti da deluje i ukoliko bude doneta odluka o zabrani.

On je rekao da se taj pokret zalaže za državnu i strukturnu obnovu srpstva na temeljima svetosavlja i da srpski svetosavski nacionalizam nije šovinizam i da nije isključiv.

Obradović je naveo da se Obraz zalaže za "zdravo društvo", što znači da negativne pojave budu prevazidjene i da je Obraz pokret "legalista i legitimista".

"Istina je, želimo obnovu autentične srpske državnosti - od Kupe do Vardara, ali ne vidim kako se time isključuju prava drugih", rekao je Obradović i dodao da "Srbi imaju pravo na jedinstvenu nacionalnu državu", dok je za Bošnjake naveo da su "izmišljena nacija".

On je rekao da nikada niko nije dobio nalog od Obraza da izgovara psovke i pretnje i da je tokom svih akcija i aktivnosti "strogo zabranjena upotreba alkohola".

Obradović je odbaocio odgovornost za sve incidente koje je tužilaštvo nabrojalo u zahtevu, jedino je potvrdio da su 8. januara 2009. godine, prilikom dodele novogodišnjih paketića Pentekostalne crkve, članovi Obraza "spontano okupili i pevali hrišćanske i rodoljubive pesme".

"Ta sekta je namerno delila paketiće na drugi dan pravoslavnog Božića sa kojim nema veze, a uz paketiće su delili i verski propagandni materijal i Obraz je protestovao protiv toga", rekao je Obradović.

(Agencije)
Pogledaj vesti o: Organizacija Obraz

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.