Ranjeni kadeti stabilno, otkazana vežba Diplomac

Izvor: Studio B, 19.Jun.2012, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ranjeni kadeti stabilno, otkazana vežba "Diplomac"

Zdravstveno stanje pitomaca Vojne akademije ranjenih u eksploziji na poligonu "Pasuljanske livade" je stabilno, a vežba "Diplomac 2012", kojom je trebalo da bude obeležen kraj školovanja kadeta je otkazana.

Nesreća se i dogodila juče u okviru priprema za vežbu "Diplomac 2012", nakon što je jedan od kadeta na poligonu pronašao neeksplodiranu minu kalibra 30 milimetara.

Istraga o nesreći, u kojoj je na poligonu "Pasuljanske livade" poginulo dvoje a ranjeno sedam >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << kadeta i kadetkinja Vojne akademije je u toku, a po naredbi ministra odbrane Dragana Šutanovca suspendovano je pet nadležnih starešina do okončanja istrage.

Zdravstveno stanje kadeta koji su povređeni u eksploziji je stabilno i oni nisu životno ugroženi, rekao je Tanjugu načelnik Sektora za lečenje Vojno-medicinske akademije pukovnik dr Stevan Sikimić.

On je podsetio da dvoje kadeta, koji su na lečenju u VMA, imaju povrede grudnog koša koje su dovele do prodora vazduha u grudnu duplju, kod jednog je povređeno oko, jedan je zadobio povrede šake, dok ostali imaju više povreda po telu.

"Preduzimaju se sve medicinske mere kako bi se do kraja sve ispitalo i kako bi se ukazala adekvatna medicinska pomoć. Oni nisu životno udroženi i mislimo da će se u potpunosti oporaviti, ali je za to potrebno vreme", rekao je Sikimić.

Za istragu je inače zadužen viši istražni sudija u Jagodini Zoran Petrović, koji danas Tanjugu izjavio da se nada da bi "za par dana" mogao da izađe u javnost sa nekim podacima o okolnostima nesreće, a i ministar odbrane je formirao komisiju koja je izašla na teren kako bi utvrdila sve detalje.

Iako istraga nije okončana, deo stručne javnosti smatra da je ekplozija zaostale granate posledica višestrukih propusta na vojnom poligonu, a za nesreću je prvenstveno odgovoran ljudski faktor.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski ocenio je da su dva mlada života izgubljena zbog višestrukih propusta na poligonu, u lancu komande, kontrole i discipline, a da je granata od 30 milimetara, koja je na nekoj ranijoj vežbi ispaljena, tragičnim nizom okolnosti juče ekslodirala. Komanda poligona je, prema njegovom mišljenju, morala da, uoči svakog dolaska pitomaca i vojnika na obuku vrši redovne i periodične preglede poligonskog prostora, bez obzira na to da li je reč o lokacijama gde se koriste ubojna sredstva ili ne.

Analitičar Ljubodrag Stojadinović smatra da eksplozija na "Pasuljanskim livadama" nije tragična slučajnost, već proizvod sistemske greške i neznanja. On je naveo i da je na jučerašnjoj konferenciji za štampu načelnik Vojne akademije general major Mladen Vuruna rekao da je grupa neposredno odgovornih oficira u Akademiji udaljena sa dužnosti "do okončanja istrage", ali prema rečima Stojadinovića, Vuruna "nije rekao šta je sa njegovim položajem, jer očito da obuka na Vojnoj akademiji nije bila dobra".

Prema njegovom mišljenju, nema rešenja ako se odgovornost za nesreću ne podeli od osnove do vrha, uključujući ministra odbrane i načelnika Generalštaba, a kako tvrdi, u srpkom političkom haosu to je teško podeliti.

U jučerašnjoj eksploziji poginuli su kadeti četvrte godine Vojne Akademije Milina Miletić i Filip Milojević, teže su povređeni Tanja Milošević i Stefan Milosavljević, a lakše Mirjana Veličković, Jelena Obradović, Slobodan Petrović, Mladen Milosavljević i Nikola Garabiljević.
Pogledaj vesti o: Mladen Obradović,   Jagodina

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.