Ponovo suđenje Obradoviću za Paradu ponosa

Izvor: RTS, 01.Feb.2013, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo suđenje Obradoviću za Paradu ponosa

Apelacioni sud ukinuo Mladenu Obradoviću, vođi zabranjenog Obraza, presudu od dve godine zatvora zbog nereda na Paradi ponosa 2010. i predmet vratio na ponovno odlučivanje. Prvosepena presuda doneta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, navodi se u obrazloženju.

Drugostepeno krivično veće Apelacionog suda ukinulo je presudu Mladenu Obradoviću, vođi zabranjenog Obraza, od dve godine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zatvora zbog nereda na Paradi ponosa 2010. godine.

Apelacioni sud je poništio presudu Višeg suda u Beogradu donetu 20. aprila 2011. i predmet vratio na ponovno odlučivanje, jer, kako se navodi u obrazloženju, prvostepena presuda je doneta uz povrede odredaba krivičnog postupka.

Presuda je ukinuta i za još 13 Obradovićevih saradnika iz Obraza, među kojima je i njegova supruga koja je bila osuđena na godinu dana kućnog pritvora.

Apelacioni sud navodi da je prihvatio žalbe branilaca Obradovića i drugih okrivljenih u ovom predmetu, jer je prvostepena presuda doneta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, a prvostepena presude nerazumljiva i u njenom obrazloženju nisu dati jasni razlozi o odlučnim činjenicama.

Obradović je zajedno sa još 14 pripadnika Obraza bio osuđen za izazivanje nereda i nasilničko ponašanje. Dobio je maksimalnu kaznu od dve godine zatvora, dok su ostali dobili kazne između jedne godine i šest meseci zatvora. Obradovićeva supruga Jelena bila je osuđena na godinu dana kućnog zatvora.

Prvostepenom presudom koja je ukinuta oni su bili proglašeni krivim za izazivanje nasilja, mržnje i netrpeljivosti zasnovanih na diskriminatorskoj osnovi, na ulicama Beograda 10. oktobra 2010. godine u okviru kampanje "Čekamo vas".

U presudi je bilo navedeno i da su tom prilikom doveli do nasilja u kome je povređeno više pripadnika policije i pri čemu je glavnom gradu pričinjena velika materijalna šteta.

Sredinom novembra 2012. godine Apelacioni sud u Beogradu je ukinuo još jednu prvostepenu presudu kojom je na 10 meseci zatvora vođa Obraza bio osuđen zbog rasne i druge diskriminacije.

Inače, Ustavni sud Srbije je u junu 2012. godine zabranio organizaciju "Obraz".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.