BiH: Dogovor o ustavnim reformama

Izvor: B92, 08.Nov.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Dogovor o ustavnim reformama

Banjaluka, Sarajevo -- Lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDA Sulejman Tihić i HDZ-a BiH Dragan Čović postigli su danas dogovor o ustavnim reformama.

U zajedničkoj izjavi posle današnjeg sastanka u Odžaku, trojica lidera su naveli da bi predmet ustavnih reformi trebalo da bude usklađivanje Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, nadležnost države, funkcionisanje institucija BiH, kao i teritorijalna organizacija, posebno srednjih nivoa vlasti. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik, Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić i Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović saglasili su se da se Ustav BiH menja kroz amandmansko delovanje na postojeći ustav, te da se u tom procesu koristi stručna pomoć međunarodnih institucija.

Trojica lidera još su se saglasili da pitanje državne imovine treba da bude rešeno tako što bi u vlasništvo države bila uknjižena nepokretna imovina potrebna za rad državnih institucija, uključujući i "perspektivnu pokretnu i nepokretnu vojnu imovinu".

Dodik, Tihić i Čović saglasili su se i da bi popis stanovništva u BiH trebalo da bude sproveden 2011. godine, posle donošenja Zakona o popisu stanovništva BiH.

Oni su naveli da bi popis trebalo da sadrži izjašnjavanje stanovnika o naciji, veri i jeziku, ali da bi sve do 2014. godine popis iz 1991. godine trebalo da bude osnova za nacionalnu zastupljenost u državnim institucijama.

Lajčak pozdravio dogovor

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak pozdravio je dogovor o ključnim reformskim pitanjima koji su postigli predsednici Hrvatske demokratske zajednice BiH, Stranke demokratske akcije i Saveza nezavisnih socijaldemokrata RS.

"Konstruktivan pristup rešavanju problema je ono što međunarodna zajednica očekuje od domaćih političara. Ovo je dokaz da je kada postoji spremnost za otvoreni dijalog, kompromis moguć", saopštio je Lajčak.

On je dodao da, sporazum koji su danas postigli lideri tih partija Dragan Čović, Sulejman Tihić i Milorad Dodik, može da reši ključna pitanja za napredak BiH i ubrza njen evropski put.

"Rešenja oko kojih su se oni dogovorili o pitanjima ustava, državne imovine, popisa stanovništva i Brčko distrikta vrlo su bliska preporukama koje je dala međunarodna zajednica. Sada je ključno da se njihov dogovor kroz institucije sprovede u delo", saopštio je visoki predstavnik.

Dodik: Dejtonska pozicija RS nikad jača

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da "dejtonska pozicija" RS nikada nije bila jača, uprkos žestokom pritisku kome je bila podvrgnuta u prethodnom periodu.

Premijer Dodik je, kako javljaju mediji, kazao da je zaustavljen proces "primene nekakvog duha Dejtona, koji je pretio da devastira sve institucionalne kapacitete RS i da je ostavi kao praznu ljušturu", a da je srpski entitet danas svestan sebe više nego ikada.

Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu kojim je 1995. okončan rat u BiH bivša jugoslovrenska republika je ustrojena kao zajednica entiteta RS i muslimansko-hrvatske Federacije BiH.

Dodik je primetio da se srpski entitet ne bavi osporavanjem BiH, ali je osetljiv "na osporavanje RS, koje dolazi iz politike BiH i dela međunarodne zajednice", rekao je Dodik.

Premijer je poručio da nije moguća unutrašnja prekompozicija BiH na štetu RS.

Premijer RS je komentarisao i tvrdnje da su on i muslimanski član Predsedništva BiH, glavni uzročnici zaoštravanja aktuelne političke situacije u državi.

Premijer je takođe kazao da Srbija podržava Dejton i teritorijalni integritet BiH, kao i dogovor svih faktora unutar BiH, što je i politika RS.

Predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je da bi zvanični Brisel posle sastanka ministara spoljnih poslova i odbrane EU mogao da odredi drugačiji stav prema BiH, koja iz dejtonske faze treba da pređe u briselsku fazu.

Kuzmanović je novinarima u Banjaluci rekao da stabilnost i mir u BiH ne mogu biti dovedeni u pitanje, navodeći da su zvaničnici EU zabrinuti "zbog nešto oštrije retorike u predizbornoj kampanji".

Ocenjujući da je politička situaciji u BiH samo "verbalno složena i usijana", predsednik RS je naveo da ne postoje znaci da bi moglo doći do "ozbiljnijeg zastoja u radu i na putu ka evropskim integracijama".

"Ne može se ništa spektakularno desiti, jer se u poslednje vreme sve svodi na verbalne konflikte, koji su izazvani trenutačnim pojavama", kazao je on.

Predsednik RS rekao je da se nada da će na sastanku ministara spoljnih poslova i odbrane zemalja EU u ponedeljak neka od ovlašćenja Evropske komisije u BiH biti preneta na visokog predstavnika međunarodne zajednice, što bi bio prvi korak transformacije OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas sastanak Tihića,Dodika i Čovića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Nov.2008

Predsjednici tri najjače stranke u BiH, SDA Sulejman Tihić, SNSD Milorad Dodik I HDZBiH Dragan Čović sastaju se danas u zgradi Državne agencije za uopravljanje vodama rijeke Save u mjestu Prud kod Odžaka. Razgovaraće se o ustavnim reformama, popisu s ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Lajčak pozitivno ocenio razgovor političara o reformama u BiH

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Nov.2008

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak pozdravio je dogovor o ključnim reformskim pitanjima koji su danas postigli predsednici Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ), Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) R ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.