Vujanović počinje konsultacije o sastavu Vlade

Izvor: S media, 22.Dec.2010, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujanović počinje konsultacije o sastavu Vlade

Crnogorski predsednik Filip Vujanović počeće sutra konsultacije sa predsednicima parlamentarnih partija o predlogu za mandatara za sastav vlade, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Vujanović je konsultacije zakazao sa predsednicima Demokratske unije Albanaca, Force, Albanskom koalicjom - Perspektiva, Demokratskim savezom u Crnoj Gori i Albanskom alternativom, kao i sa predsednicima bošnjačke stranke i Hrvatske gradjanske inicijative.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Adio, Milo!

Nakon što je Milo Djukanović podneo ostavku na premijersku funkciju, Crna Gora ima vladu u ostavci ili tehničku vladu koja će vladati do izbora nove.

Djukanović je za svog naslednika odredio aktuelnog vicepremijera i njegovog dugogodišnjeg favorita Igora Lukšića koga su podržali najviši organi vladajuće Demokratske partije socijalista.

Tadić i Vujanović unapredili saradnju

Lukšić je izjavio sinoć da očekuje da bi nova vlada mogla biti izabrana do kraja godine, a potpredsednik Skupštine Crne Gore najavio je da će sednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se raspravljati o mandataru biti održana u sredu, 29.

Ukoliko nova vlada bude vlada kontinuiteta, opozicija neće podržati Lukšića za mandatara i njegov kabinet.

Narodni poslanik i funkcioner Nove srpske demokratije Predrag Bulatović koji je dugogodisnji pravni Djukanovićev politički protivnik ne veruje da će povlačenje Djukanovića doneti suštinske promene u sferi državnog odlučivanja.

Bulatović smatra da je Djukanović preuzeo kontrolnu partijsku ulogu nad izvršnom vlašću i sada, kako je rekao, želi praktično da zaokruži ono što mu nedostaje - privatnu partijsku državu.

Bulatović tvrdi da ne želi da prejudicira dok ne čuje ekspoze mandatara, ali je dodao da mu se ne dopadaju sinoćnje Lukšićeve izjave u kojima je apostrofirao da će nova vlada biti, vlada kontinuiteta.

U Novoj, kako su javili podgorički mediji, već u ovom trenutku znaju da Lukšićeva vlada neće imati podršku te partije.

Potpredsednik te stranke Slaven Radunović kaže da je Lukšić izbor samog Djukanovića.

Crnogorsko priznanje Kosova bolno za Srbiju

"On bi, možda, i mogao nešto da napravi ne samo u smislu demokratizacije Crne Gore nego i obračuna sa organizovanim kriminalom. Medjutim, on kao izbor Djukanovića, koji ostaje na mestu predsednika DPS-a, čija većina kontroliše rad vlade, biće sputan i ukoliko bude imao najbolju namjeru. Tako da ne može da očekuje podršku NOVE", rekao je Radunović.

Dugogodišnji Djukanovićev savetnik, Blagoje Grahovac, takodje je Lukšića savetovao da, kako se u komentaru za Vijesti izrazio, od svih političkih funkcija odmakne dosadašnje članove vlade: Svetozara Marovića, Milana Roćena, Branimira Gvozdenovića, Milutina Simovića, Predraga Nenezića, Bora Vučinića i Gordanu Djurović.

Grahovac u strukturama izvršne vlasti, takodje, ne vidi ni čelnike policije i brojnih agencija.

Liberalna partija pozdravila je odluke predsednika i potpredsednika Vlade Djukanovića i Marovića da se povuku sa tih funkcija i smatraju da bi to trebalo da učini i predsednik države Filip Vujanović, kao i više osoba koje se nalaze na visokim položajima, a u prošlosti su kršile ljudska prava i podležu lustraciji.

On je ocenio da je ostavkama Djukanovića i Marovića delimično zatvoren jedan od najtamnijih perioda celokupne crnogorske istorije.

U LP-u se, prema njegovim riječima, nadaju da se time otvara elementarni prostor za neophodnu i dugo iščekivanu demokratizaciju crnogorskih prilika.

Popović je kazao da se mora priznati da je Djukanović u posljednjih deset godina doživio, kako je ocenio, svojevrsnu transformaciju, ali ne ulazeći iz kojih pobuda.

''Sada se nameću mnoga pitanja, a možda je najznačajnije - što raditi u slučaju da Djukanović, ako ga muka natjera, ponovo kao prije nekoliko godina odluči da se vrati na mjesto premijera'', rekao je Popović.

On smatra da se Crna Gora ne može porediti sa zemljama iz bivše SFRJ zbog toga što, za razliku od njih, nikada nije promenila vlast na izborima.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Vujanović sutra počinje konsultacije, opozicija protiv

Izvor: Blic, 22.Dec.2010

Crnogorski predsednik Filip Vujanović počeće sutra konsultacije sa predsednicima parlamentarnih partija o predlogu za mandatara za sastav vlade, saopšteno je iz njegovog kabineta. ..Vujanović je konsultacije zakazao sa predsednicima Demokratske unije Albanaca, Force, Albanskom koalicjom - Perspektiva,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.