Vujanović: Đukanović da bude premijer ili predsednik

Izvor: Blic, 04.Okt.2012, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujanović: Đukanović da bude premijer ili predsednik

Crnogorski predsednik Filip Vujanović izjavio je danas da bi lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, nakon izborne pobede koalicije koju predvodi, trebalo da se vrati na neku od najviših državnih funkcija.

- Đukanović, kao lider DPS-a, treba da bude ili premijer ili predsednik Crne Gore. To sam uvek smatrao i to sam rekao i samom Đukanoviću - kazao je Vujanović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
On je dodao da će se, nakon parlamentarnih izbora zakazanih za 14. oktobar, videti da li će se Đukanović vratiti na neku od najviših državnih funkcija.

- Ovi izbori i kampanja nisu tematska kampanja šta će Đukanović biti nakon izbora. Ova kampanja je ocena onoga što se radilo i kvaliteta ispunjenih obećanja - rekao je crnogorski predsednik Televiziji Vijesti. Đukanović ranije nije isključio mogućnost povratka na neku državnu funkciju, ukoliko se za tim ukaže potreba.

Predsednik DPS-a je kazao da njegovo privatno opredeljenje o neangažovanju na državnim funkcijama ostaje nepromenjeno, ali istovremeno ima punu odgovornost prema poziciji da je nosilac izborne liste koalicije Evropska Crna Gora.

- Smatram da je ovo vreme u kojem moramo pokazati lojalnost prema onome što su državne potrebe i to pretpostaviti nekim svojim privatnim opredeljenjima - rekao je Đukanović.

Izbori 14. oktobar biće biće deveti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, odnosno treći nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Na tim izborima učestvovaće sedam koalicija, pet partija i jedna grupa građana, koji će se boriti za 81 poslaničko mesto u parlamentu.

Pravo glasa na izborima imaće oko 514.055 građana.

Vujanović nije želeo da se izjašnjava da li će se on ponovo kandidovati za još jedan predsednički mandat.

- To pitanje nije sada aktuelno. Biće aktuelno kada se raspišu predsednički izbori - kazao je on.

Vujanović je prvi put izabran za predsednika u maju 2003. godine, kada je Crna Gora bila u zajedničkoj državi sa Srbijom, a drugi put na tu funkciju biran je 2008. godine, nakon što je Crna Gora dve godine pre toga na referendumu izglasala državnu nezavisnost.

U crnogorskoj javnosti, međutim, postoji dilema da li se Vujanoviću računa prvi predsednički mandat, s obzirom na to da Crna Gora tada nije bila nezavisna država.

Vujanoviću petogodišnji mandat ističe 23. maja naredne godine.

On smatra da je crnogorska nezavisnost gotova stvar i da to pitanje više ne može biti otvarano.

- Ko ne shvata da je Crna Gora večna taj ne razume njenu budućnost. Crna Gora će zauvek postojati kao nezavisna država - zaključio je Vujanović.

Povezane vesti: Vujanović: Rano govoriti o tome da li ću biti kandidat za predsednika Krivična prijava protiv Đukanovića, Lukšića i Žugića Đukanović: Istovremeno održati izbore za predsednika i parlament Đukanović: Ne isključujem mogućnost kandidature za predsednika Vujanović najpopularniji crnogorski političar

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vujanović: Đukanović treba da bude predsednik ili premijer države

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Okt.2012

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista /DPS/ Filip Vujanović rekao je da lider ove stranke Milo Đukanović treba da se vrati na neku od državnih funkcija - premijera ili predsjednika. "Smatram da lider partije Đukanović treba da bude ili predsjednik Vlade ili predsjednik države. I ja...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.